Geen aparte antibiotica voor dier

Er komt zeker geen aparte categorie antibiotica alleen voor dieren. Wel zullen er een aantal middelen alleen beschikbaar komen voor de mens. En daarbij komen ook middelen die nu juist vaak voor dieren worden gebruikt.

Tijdens de bijeenkomst van het Praktijknetwerk Antibioticagebruik en registratie was dit één van de opmerkingen die Dik Mevius maakte. Mevius is naast onderzoeker, voorzitter van de Stichting Diergeneesmiddelen autoriteit (SDa).

Aantal middelen niet meer voor dieren
De gezondheidsraad heeft onlangs geadviseerd om een aantal middelen niet meer voor dieren beschikbaar te stellen. Een aantal van deze middelen worden weinig gebruikt, maar het gaat ook om bijvoorbeeld middelen als ampicilline, amoxicilline en colistine. Met name dit laatste middel wordt vaak ingezet om colidiarree bij pasgeboren biggen te bestrijden. Maar het lijkt ook een middel dat bij de mens goed werkt tegen resistente colibacterien. Vandaar dat het mogelijk niet meer voor de dieren beschikbaar komt.

Duidelijke richtlijnen
Mevius beseft dat dit zeker een uitdaging zal zijn voor de varkenshouders, net als de aanpak van Streptococcen waarbij momenteel nog veel antibiotica worden ingezet. Hij vindt dan ook dat er uitgebreide richtlijnen moeten komen voor de aanpak van bijvoorbeeld diarree. Niet alleen een lijstje met voorkeursmiddelen.

Varkenshouders moeten onafhankelijke adviseurs om raad vragen en heel goed vastleggen wat ze gebruiken. Het kengetal behandeldagen vindt Mevius een goed idee, mogelijk gaat de SDa dat ook gebruiken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer