Gezondheid is een gezamenlijk belang

Manon HoubenVandaag een hele dag in het Provinciehuis in Den Bosch gezeten. Het Brabants kennisnetwerk Zoönosen hield daar zijn symposium ‘One Health’, met als ondertitel: Huisartsen en dierenartsen doen het met elkaar.

De hele dag zijn er door wetenschappers, maar ook door meer praktisch ingestelde mensen lezingen gehouden over zoönosen (infectieziekten die mens op dier kunnen overgaan) en de risico’s voor de volksgezondheid. Vanuit vele hoeken werd het onderwerp belicht. Aan bod kwamen inleidingen vanuit beleid, de agrarische sector, de burgerbelangen, de humane gezondheidszorg, volksgezondheid en de veterinairen.

Wat mij vooral is bijgebleven is dat iedereen het gezamenlijke belang benadrukt. Geen enkele inleider heeft de verantwoordelijkheid voor zoönosen bij één partij glegd, bijvoorbeeld bij de intensieve veehouderij. Alleen samen kunnen we deze uitdaging oplossen. Moeilijk misschien, maar laten we elkaar opzoeken. In communicatie ligt de oplossing.

Ik was er trots op dat er heel veel dierenartsen in de zaal waren. Zij hebben laten zien dat zij zich betrokken voelen bij het onderwerp. Jammer genoeg waren er veel minder huisartsen. En we hebben ook de huisartsen heel hard nodig. Dus als u de komende tijd onverhoopt toch een keer bij uw huisarts moet zijn, vraag er dan eens naar. Wat doet hij aan het ‘One health’-principe? U bent er met uw bedrijf elke dag mee bezig…

Manon Houben
Dierenarts PorQ
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer