EU blijft belangrijkste markt

Nederland zorgde in 2009 voor zo’n 8 procent (bijna 1,8 miljoen ton) van de totale EU-varkensvleesproductie. Wij consumeren per jaar per hoofd van de bevolking 41,8 kilo varkensvlees. Dit afgezet tegen de productie, komt de Nederlandse zelfvoorzieningsgraad uit op ongeveer 260 procent, blijkt uit het rapport ‘Verduurzaming voedselproductie’ (pag. 18) van het LEI. 

De biggen naar Duitsland, bacon over het Kanaal
In 2009 werden meer dan 6 miljoen biggen uitgevoerd, waarvan de helft naar onze oosterburen. Ook voor vleesvarkens vormt Duitsland de belangrijkste bestemming. Ongeveer 75 procent van de ruim 4,8 miljoen varkens -25 procent van de totale productie- ging naar Duitsland. Nederland voert echter ook steeds meer levende varkens in: in 2009 ruim 1 miljoen stuks. 

Varkensvlees blijft binnen Europa
Van het uitgevoerde varkensvlees blijft circa 90 procent binnen de EU. Belangrijkste exportbestemming vormt het Verenigd Koninkrijk, onder andere als groot afnemer van bacon, met een aandeel van 30 procent, gevolgd door Duitsland en Italië. Buiten de EU zijn Zuid-Korea en Hongkong de belangrijkste bestemmingen.

Het varkensvlees dat Nederland invoert komt vrijwel allemaal uit EU-landen, ruim de helft daarvan uit Duitsland, op afstand gevolgd door België.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer