Weinig kennis over virale darminfecties

Het is waarschijnlijk dat virale virussen een rol spelen bij verteringsproblemen bij varkens. Alleen is er over de aanwezigheid van deze virussen in Nederland en over hoe je ze kunt aanpakken volgens Naomi de Bruijn van GD Deventer weinig bekend.


Virale darminfecties komen vooral voor bij jonge dieren. De veroorzaakte darmschade is relatief mild. Maar omdat de dieren jong zijn, hebben ze niet veel bij te zetten om de schade te compenseren. De gevolgen, diarree en verslechterde voerbenutting, hebben daarom direct effect op de jeugdgroei. De omvang van de darmschade is afhankelijk van leeftijd, bacteriële complicaties, voersamenstelling, weerstandsvermindering en de maternale immuniteit.


De virale infecties zijn lastig te onderzoeken en te bestrijden. Er zit veel verschil tussen virulente stammen en virussen kunnen ook voorkomen bij klinisch gezonde dieren. Bovendien is er vaak een combinatie met andere infecties. In Nederland is er geen duidelijke monitoring op de aanwezigheid van darmvirussen, onder andere door het ontbreken van goede diagnostische methoden.


De Bruijn presenteerde op een studiedag van het Productschap Diervoeder over voeding en darmgezondheid een aantal darmvirussen die bij varkens kunnen voorkomen. Van TGEv en PEDv, het Sapovirus en het Rotavirus, is over de aanwezigheid van in Nederland niets bekend. Een vijfde virus is een oude bekende: het PCV2 (Circo-virus). Dit virus komt op het merendeel van de Nederlandse bedrijven voor, maar het was tot voor kort niet bekend dat dit virus ook zelfstandig voor darmontstekingen kan zorgen. De Bruijn: “Dat is nieuw en betekent dat we opnieuw naar de Circo-bestrijding moeten kijken. Het kan best zo zijn dat er situaties zijn waarin we uitgingen van een PIA-besmetting, terwijl het misschien wel een Circo-virus kan zijn.”


Zolang niet bekend is of en waar deze virussen voorkomen en welke relatie er zijn met klinische problemen, is het ook niet helder wat je er tegen kunt doen. “Deze gegevens heb je nodig voor de juiste aanpak. In het verleden is vaak gekeken naar bestrijding van secundaire infecties. Maar nu we terug moeten in het gebruik van antibiotica, moeten we terug naar de basis en daar weten we te weinig van.”


 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer