Niet verteerbare vezels tegen speendiarree

Het opnemen van niet fermenteerbare vezels in het speenvoer kan op bedrijven met veel speendiarree helpen de darmen van de biggen minder te belasten. Dit ‘verdunde voer’ met een lagere EW-waarde, gaat niet ten koste van voeropname, groei en EW-conversie. De mestconsistentie is duidelijk beter.


Het spenen gaat gepaard met veel stress. Dat gaat vaak ten koste van de voeropname, met een lagere groei, verminderde weerstand en darmschade tot gevolg. Een herstelpoging van de big leidt daarna tot overvreten. De darm kan dat niet aan en dan is er sprake van de bekende speendiarree. Schothorst Feed Research deed meerdere proeven om te kijken of de samenstelling van het voer kan helpen de druk op de darmen van gespeende biggen kan verminderen, zowel bij het beperken van de darmschade als bij het bevorderen van het darmherstel.


Het toevoegen van niet verteerbare vezels (iNSP) in de vorm van tarwestro en haverdoppen had een positief effect op voeropname en de mestconsistentie. De biggen vraten meer. Ondanks de lagere EW-waarde (0,97) waren de EW-opname en EW-conversie gelijk. Een betere darmconditie en de daaraan gekoppelde hogere enzymactiviteiten zorgen voor een betere verteerbaarheid van het eiwit. Bovendien hebben de onverteerbare vezels een positief effect op de samenstelling van microflora. De concentraties E.coli, coliforen en enterobacterien waren lager. Onderzoekster Rosemarijn Gerritsen verwacht dat de toevoeging van de vezels vooral effect heeft vanaf dag 5 na spenen. Het aangepaste voer leidt tot een fysieke aanpassing van het maag-darmkanaal van de biggen. Het gewicht van de maag in relatie tot lichaamsgewicht nam toe.


Gerritsen concludeert dat de niet fermenteerbare vezels tot een niveau van 15 procent kunnen worden toegevoegd. Naast haverdoppen en tarwestro zijn ook beter beschikbare grondstoffen als tarwezemelen een optie. Het toevoegen van alleen darmherstel bevorderende ingrediënten aan het voer leidde niet tot verbetering van de resultaten.


De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd op de themadag Voeding en Darmgezondheid georganiseerd door het Productschap Veevoeder.


 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer