Mega mooie varkenshuizen

Het lijkt wel lente. Nee, niet vanwege het weer maar vanwege de spreekwoordelijke eieren die de komende maand gelegd worden. De commissie Van Doorn presenteert haar Advies met betrekking tot de megastallen in de provincie Noord-Brabant, Alders rondt de maatschappelijke dialoog megastallen af en de Rijksbouwmeester kiest de mooiste innovatieve varkensstal. Allemaal voorbeelden, analyses en plannen die laten zien hoe de varkenshouderij een (grote) sprong in verduurzaming en verbinding met de omgeving moet maken.

De meeste plannen worden in afzondering gemaakt. Dat geldt niet voor varkenshouders die meededen aan de prijsvraag voor die mega-mooie innovatieve stallen. Daar is transparantie troef. Je moet je even aanmelden, maar als je dat hebt gedaan kun je je op varkensnet (www.varkensnet.nl) verdiepen in zes inspirerende plannen voor mooie, innovatieve varkensstallen.

Zes ondernemers hebben samen met een architect en een aannemer gezocht naar de maatwerkoplossing voor hun bedrijf. Een maatwerk puzzel: een mooi, duurzaam, betaalbaar en haalbaar ontwerp. Maar bovenal een bedrijf om trots op te zijn. Kijk op varkensnet en oordeel zelf. Ik heb mijn oordeel natuurlijk al klaar, maar hou dat nog lekker even voor me.
Vandaag bedacht ik me opeens dat ik nog een innovatief ontwerp heb gezien. Wat mij betreft had deze varkensstal zo mee kunnen doen.

De stal is niet ontworpen door varkenshouders maar door burgers. En hij staat er al. Op initiatief van de kunstenaars Sjef Meijman en Elles Kiers bouwden buurtbewoners een tijdelijk Varkenshuis aan de Nieuwe Weg in Groningen. Twee varkens leven daar een dikke maand op een braakliggend terrein, midden in de stad. Ze krijgen zorg, aandacht en eten van de omwonenden. En op 10 september gaat de buurt gezamenlijk de dan geslachte varkens eten. Ik volg met spanning de reacties die dit initiatief oproept (zie www.varkenshuis.nl). En ik ben benieuwd hoe het afloopt.

Zeker na het zien van de aansprekende stalontwerpen in de prijsvraag, kun je over vormgeving, logistiek en bedrijfsvoering van dit varkenshuis van alles zeggen. Dit ontwerp laten scoren op de Maatlat Duurzame Veehouderij is onmogelijk. En een architect zal ongetwijfeld zijn wenkbrauwen fronsen bij de landschappelijke inpassing van dit Varkenshuis.

Toch wil ik dit initiatief hier, buiten mededinging natuurlijk, voordragen voor een eervolle vermelding. Niet vanwege de vormgeving, maar vanwege de brug die het ontwerp bouwt. Een brug waarmee burgers en varkenshouders hun dialoog kunnen blijven voeren. Mega mooi!

Onno van Eijk
Senior onderzoeker Wageningen UR

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer