Zetmeel helpt bij beperking darmschade biggen

Zetmeelrijke voeders geven bij biggen minder darmschade dan eiwitrijke voeders. Dat blijkt uit een proef van Provimi. Ook een hogere voeropname helpt bij het beperken van darmschade. 

 
Tussen de cellen van de darmwand bevinden zich de zogenaamde ‘tight junctions’. In een gezonde darm zijn deze verbindingen sterk en nauwelijks doorlaatbaar. In een beschadigde darm, zoals bij pasgespeende biggen, zijn de tight junctions verzwakt en kan de darm gaan lekken. Dat betekent volgens Albert van Dijk, varkensmanager bij Provimi dat bacteriële toxinen, zoals streptokokken de darmwand eenvoudiger kunnen passeren, waardoor het dier ziek wordt. 
 
Op het Provimi Research Centre ‘De Viersprong’ is lekkage van de darmwand gemeten door het bepalen van lactulose in de urine. Biggen kregen oraal lactulose verstrekt; lactulose is een synthetisch, niet-verteerbare suiker die het bloed niet bereikt als de darmwand normaal functioneert. Is de darmwand beschadigd, dan zal lactulose naar het bloed lekken en uiteindelijk via de urine worden uitgescheiden. Hoe meer lactulose wordt aangetroffen in de urine, des te ernstiger de darmwandbeschadiging.
 
In de proef werd duidelijk dat bij langzame vreters ongeveer twee maal zoveel lactuose in de urine terecht kwam als bij snelle vreters. Een hoge voeropname is dus gunstig voor de darmgezondheid en geeft minder risico op darmwandlekkage. 
 
Om de darmwand gezond te houden zijn veel specifieke nutriënten nodig; bij een tekort aan deze essentiële nutriënten kan de darmwand beschadigd raken. De darmvlokken worden korter, waardoor de verterings- en absorptiecapaciteit afneemt. Nutriënten blijven daardoor langer in de darm en kunnen een broedplaats worden voor ongewenste bacteriën. Als de darmwand gaat lekken, dan komen toxinen van deze bacteriën – of de schadelijke bacteriën zelf – via het bloed in het lichaam terecht. Uit de proef blijkt dat zetmeelrijke voeders leidden tot minder lactuloseuitscheiding dan eiwitrijke voeders. Dit geeft volgens Provimi aan dat zetmeel darmschade gedeeltelijk kan voorkomen 
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer