Goede gezondheid en toch naar buiten

Uitloop naar buiten en toch veel aandacht voor de gezondheid. Dat lijkt tegenstrijdig, maar het is volgens biologisch varkenshouder Peter van Leeuwen wel noodzakelijk.

Zo’n vier jaar geleden was de gezondheidsstatus op het bedrijf van Peter van Leeuwen niet zo best. Dat bleek vooral uit de hoge uitval bij alle diergroepen. Te weinig aandacht voor de dieren vanwege drukte rondom de verbouwingen was de belangrijkste oorzaak.

Verplichte weidegang
Dat de biologische varkens verplicht een uitloop naar buiten hebben, betekent volgens Van Leeuwen niet dat er dan geen aandacht voor de gezondheid nodig zou zijn. Samen met voerleverancier De Heus, de dierenarts van de ULP (buitenpraktijk Faculteit Diergeneeskunde) en TOPIGS, zijn er flink wat maatregelen genomen.

Die maatregelen zijn bijvoorbeeld het goed gescheiden houden van de diergroepen. De kraamhokken zijn opgedeeld in drie gescheiden groepen. Dat lukt omdat Van Leeuwen een driewekensysteem gebruikt op zijn bedrijf. Zeugen liggen daarbij circa 7 weken in het kraamhok (één week vóór werpen en zes weken zogen) en daarna blijven de biggen daar nog twee weken. De biggen gaan dan als één groep naar de biggenstal. Vandaar gaan ze naar één van drie afdelingen met vleesvarkens.

Vogelgaas en vitaliteit
Na iedere ronde worden de afdelingen tegenwoordig altijd goed gereinigd en ontsmet. Biggen en vleesvarkens lopen buiten, maar wel onder een afdak om besmetting via vogels te voorkomen. Gaas voorkomt dat die vogels in groten getale de stal binnen kunnen komen.

Andere maatregel is bijvoorbeeld overstap naar het TOPIGS Eco-Fok programma en het gebruik van de biologische index. Bij zowel de fokberen als de fokzeugen telt het grootbrengend vermogen, bestaande uit moedereigenschappen en bigvitaliteit, zwaar mee.

1,8 dierdagdoseringen
Gebruik van antibiotica is bij biologische varkens aan strikte regels gebonden. Vaccineren is daarom ook van belang. Maar dat gebeurt niet zomaar. Van Leeuwen monitort de status van de varkens ieder half jaar en beslist dan samen met de dierenarts over de juiste strategie. Sinds anderhalf jaar is de circovaccinatie erbij gekomen.

En die heeft voor een forse verbetering gezorgd. De uitval daalt mede door alle genomen maatregelen nog steeds en is nu 19 procent in de kraamstal en 1,5 procent bij de biggen en 3 procent bij de vleesvarkens. Het aantal dierdagdoseringen is 1,8 per zeug, inclusief de vleesvarkens!

Bekijk de foto's van Van Leeuwen >>>
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer