Duur voer stuwt kostprijs omhoog

Sinds januari van dit jaar is de kostprijs van een big met € 2,90 gestegen naar € 56,16 inclusief BTW. De kostprijs van varkensvlees steeg in een half jaar tijd met 14 cent naar € 1,86 per kilo inclusief BTW.

Dat blijkt uit de recente publicatie van het kostprijsonderzoek door het Productschap Vee en Vlees (PVV). De kostprijs overtreft daarmee de piek van juli 2008 en is volgens het PVE sinds begin jaren negentig niet meer zo hoog geweest.

De hoge kostprijzen zijn voornamelijk het gevolg van de hoge voerprijzen die op dit moment hoger liggen dan drie jaar geleden. Daarnaast zijn de kosten voor gezondheid, KI en overige toegerekende veekosten sinds vorig jaar ook met € 5 per zeug gestegen.

De kostprijzen zijn berekend op basis van de actuele voerprijzen en op basis van de technische en economische resultaten van het jaar 2010.

Download het nieuwe Biggenprijzenschema. Evenals in januari zijn zowel een schema inclusief omzetbelasting als exclusief omzetbelasting beschikbaar. De gepubliceerde richtprijsnoteringen en voerprijscorrecties zijn gebaseerd op het schema inclusief omzetbelasting.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer