Dit is nog maar het begin (HNV deel 3)

Varkenshouder Mark van Sambeek uit Echtenerbrug (Fr.) neemt deel aan het leertraject Het Nieuwe Veehouden. Hierin krijgen veehouders en hun adviseurs hulp bij het versneld invoeren van praktische, duurzame manieren van veehouden. Varkens volgt Van Sambeek gedurende dit proces. Eind juni waren de laatste bijeenkomsten. De deelnemers presenteerden hun plan. Naar elkaar en naar een zelf uitgenodigde gast.

“Het zit er op. De twee laatste dagen waren pittig, onder andere door de extreme warme op de eerste dag. Het viel nog niet mee om alle gedachten en plannen samen te vatten tot een presentatie. Gelukkig hadden we de hulp van een tekenaar die voor iedere deelnemer een poster maakte. Een goede keuze, want een tekening vertelt veel meer dan een heel verhaal. Dat is echt een meerwaarde.”

“De reacties op onze plannen waren goed, maar ook kritisch. Iedereen bekijkt het natuurlijk vanuit zijn eigen perspectief. Wij willen ons met de Frievargroep onderscheiden in de markt. Gezondheid en traceerbaarheid zijn daarbij belangrijke kenmerken. We veranderen eerst niets aan de houderij, omdat dit grote investeringen vergt, die niet direct terugkomen. Eigenlijk zouden we een soort innovatiebudget moeten hebben, maar dat hebben we niet.”

“De volgende stap is ons plan verder doorspreken met ketenpartijen. Want dat heb ik in deze cursus wel geleerd. Ik weet eigenlijk veel te weinig van de andere partners in de keten, zeker aan de afzetkant. De komende maanden gaan we verder kijken met welke partners we stappen kunnen zetten. Hoe onderscheidend kunnen we zijn? En hoe kunnen we dat organiseren en verkopen?

We hebben binnen Frievar nu een voorsprong, maar we moeten stappen blijven zetten om die voorsprong te blijven houden. Die stappen moeten echter ook niet te groot zijn. Ik heb wel van anderen wel gehoord, dat je eerder in jaren dan in maanden moet denken.”

“Het hele traject van Het Nieuwe Veehouden is mij heel goed bevallen. Ik kijk heel anders aan tegen het ontwikkelen van plannen aan dan aan het begin van het traject. Ik had deze stappen nooit gemaakt zonder dit traject. Het was een hele leuke groep ondernemers en adviseurs. Heel verschillend, maar wel allemaal met open vizier en met de bereidheid van elkaar te leren. Ook van de adviseurs die de deelnemers mee mochten nemen, hebben we veel geleerd.

In dit traject ben je vijf dagen intensief met het plan bezig. Los van je eigen bedrijf en de dagelijkse zorgen. Zo’n proces gaat thuis nooit lukken. Dan heb je veel te veel afleiding. Maar ik besef me ook heel goed dat dit nog maar het begin is.

Het komt nu aan op verdere uitwerking. In september hebben we een terugkomdag. Ik ben benieuwd hoe de plannen van iedereen er dan voor staan.”

Lees ook de eerdere ervaringen van Mark van Sambeek:
Deel 1: Denken in oplossingen
Deel 2: Denken vanuit ketenpartners 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer