Dé berg

Een ongelofelijke indruk heeft de Alpe d’Huez op me gemaakt. En de beklimmingen door al die kanjers van fietsers, de aanmoedigingen van supporters en de hulp van vrijwilligers zeker zoveel. Wat een uithoudingsvermogen, verdraagzaamheid en saamhorigheid ontstaat er op die berg.

Ik kreeg als supporter zelfs complimenten voor het Big Challenge team. Over de uitstraling van de ‘Varkens zijn Cool’-shirts, over de samenwerking met de organisatie van de Alpe d’Huzes, over de hoeveelheid geld die ze inzamelen. Om trots op te zijn.

Dan is het weer even omschakelen naar de realiteit van de Open Innovatiedagen. Opnieuw een berg, een berg werk door een jong enthousiast team van VIC Sterksel. Een resultaat om trots op te zijn, maar liefst een kleine 3.000 bezoekers hebben VIC Sterksel bezocht.

De looproute langs veertig innovaties in de stal gaf hen inspiratie en nieuwe ideeën om duurzame stappen te maken. De kans om onderweg een praatje te maken met collega’s en het innovatieve bedrijfsleven. Om vragen te stellen aan de medewerkers van VIC Sterksel. Kortom, een geslaagd evenement. Om trots op te zijn.

Voor ons gezin komt er een andere berg werk op ons af: de verhuizing naar onze nieuwe plek in Keldonk. Een nieuwe start na jarenlange onzekerheid over onze verplaatsing. Het is toch wel wat dubbel, afscheid nemen van de huidige plek waar onze kinderen zijn geboren en waar we veel hebben meegemaakt. Aan de andere kant, ook goed omdat we op de nieuwe plek weer kunnen gaan ondernemen, nieuwe uitdagingen aanpakken. Een nieuwe stal, een nieuwe houderij en een nieuw vleesconcept. Iets waar we nu al trots op zijn.

2013 is voor velen ook nog een berg. De huidige marktsituatie is een niet te beklimmen berg. Onze imagoschade is afgelopen week weer een enorme berg geworden. We staan met z’n allen onder aan die berg en we moeten nog een hele klim maken. Wees niet bang, onderweg kan er zomaar iemand spontaan een duwtje (Hermannetje) geven. Mensen zijn hartstikke trots om je dat Hermannetje te geven.

De berg, die berg, ieder heeft zo zijn berg. Waar je tegenop ziet, moeite om mee te beginnen, lastig om de eerste stap te maken. Ik denk dat veel varkenshouders op dit moment tegen een berg opkijken. Ik wil varkenshouders graag oproepen om wat te gaan DOEN! Zet zelf de eerste stap naar het onbekende, al is de route nog onzeker. Wacht niet af tot een ander je uit de problemen komt helpen. Want ook hier geldt, wat je ook gaat doen: Opgeven is geen optie !

Marijke Nooijen
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer