PRRS-aanpak: eerst pilot

De Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en de Gezondheidsdienst voor Dieren hebben een deskstudie afgerond, waarin de mogelijkheden voor een gecoördineerde PRRS-aanpak bekeken zijn. In het rapport wordt onder meer voorgesteld om eerst een regionale pilot uit te voeren op enkele tientallen varkensbedrijven in een varkensarm gebied.


Risicofactoren en maatregelen
Het rapport geeft een overzicht van de risicofactoren die van invloed zijn bij de introductie en verspreiding van het PRRS-virus. Hierin staat het belang van elk van deze factoren en de maatregelen die genomen kunnen worden om de risico’s van insleep en verspreiding te minimaliseren.


Potentiële regio’s
De eerste stap in de aanpak van PRRS is volgens het rapport een regionale aanpak van PRRS via een pilotproject. Daarvoor wordt nu een aantal potentiële regio’s in kaart gebracht. Het effect van genomen maatregelen kan waarschijnlijk pas bewezen kan worden bij een meerjarige pilot. De pilot moet samen met het huidige kennisniveau de basis vormen voor de nationale PRRS-aanpak. Die moet op termijn tot het terugdringen en zelfs uitbannen van het PRRS virus leiden. Op 23 augustus wordt het eindrapport voorgelegd aan de Commissie Varkenshouderij van het PVV.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer