Jaar van tegenstellingen voor VION

Met een omzet van 8,9 miljard en een nettowinst van 80 miljoen heeft VION het financiële resultaat in 2010 weten te verbeteren. Maar aan het varkensvlees zat spreekwoordelijk weinig vet het afgelopen jaar, blijkt uit het jaarverslag van VION.


Markt voor varkensvlees
Wereldwijd steeg de varkensvleesproductie ongeveer 1 procent, met China als uitschieter naar boven (met een aanbodgroei van 2 procent). Verwachting is dat met name in China de vraag naar vlees zal groeien in 2011.


Door een extreem competitieve varkensmarkt op haar thuismarkten (Nederland, Duitsland en Verenigd Koninkrijk) moest VION optimalisatieslagen maken en herstructureren om de negatieve gevolgen te beperken. Het Europese marktaandeel van VION voor varkensvlees, gemeten naar slachtingen, was 7,9 procent in 2010.


Kiloknallers en Sterrenvlees
In Nederland steeg de consumptie van varkensvlees in 2010 met ongeveer 2 procent. Het was het jaar van de tegenstellingen: de ‘kiloknallers’, waarbij consumenten met name letten op lage prijzen en aanbiedingen, tegenover de introductie van het 'sterrenvlees'. VION heeft haar positie in Nederland kunnen behouden.


Duitse markt
Duitsland slachtte een recordaantal van 58,3 miljoen varkens, met name behaald door binnenlandse productiegroei (3 procent). Ook de import van levende biggen en varkens steeg (3,4 procent), waar de export met 8 procent daalde. De zelfvoorzieningsgraad van Duitsland was 111 procent, absoluut is Duitsland de grootste Europese exporteur geworden.


Door een lichte daling in de afzet –vleesverkoop én varkensinkoop- en een al jaren sterk competitieve markt, heeft VION Food Germany in 2010 moeite moeten doen om het resultaat op peil te houden.


Castratie beren
Volgens VION heeft het concern inmiddels voldoende volumes opgebouwd om de Nederlandse retailmarkt te voorzien van gegarandeerd ‘ongecastreerd vlees’ uiterlijk eind 2011. Nederland loopt daarmee voorop in Europa. In 2010 werd wel ‘Europabreed’ afgesproken om uiterlijk 2018 te stoppen met castreren.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer