Modderbad goed voor het varken

Zoelen, oftewel rollen in de modder. Het is kenmerkend gedrag van varkens en het is goed voor het varken. Uit onderzoek van Marc Bracke van Wageningen UR Livestock Research, blijkt dat zoelen belangrijk is voor hun welzijn.

Het rapport geeft een gedetailleerde beschrijving van het zoelgedrag bij tamme en wilde varkens. Het bespreekt dit gedrag in een evolutionaire context. Om welzijn te beoordelen zijn criteria voor het ideale modderbad opgesteld. Ook zijn de verschillende functies van het gedrag bekeken en is systematisch nagegaan wat de relatie van zoelen is met welzijnsindicatoren.

Vermoed wordt dat zoelen aangeboren gedrag is, dat varkens aangenaam vinden om te doen. Het geeft verkoeling, is rustgevend en helpt bij de huidverzorging. Zoelen in optima forma is veelzijdig gedrag (van inleidend wroeten tot en met het afschuren van opgedroogde modder).

Maar op dit moment kunnen de meeste varkens hun gedragsbehoeften niet uitvoeren, o.a. vanwege problemen met kosten, hygiëne en milieu (waterverbruik). Modderbadgedrag zou daarom extra aandacht kunnen krijgen in de zoektocht naar een integraal duurzame varkenshouderij.

Lees het gehele rapport >>>

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer