Gezondheid startpunt Sanastal

Gezonde dieren in de stal en een gezond klimaat buiten de stal. Dat stond voorop bij de ontwikkeling van de Sanastal. Tegelijk krijgen de dieren extra ruimte en is de stal door een efficiënte bouw en hergebruik van warmte energieneutraal.

Haalbaarheid
De Sanastal was in de race voor een SBIR-certificaat. Dat doel is net niet behaald. Het maakt de stal echter niet minder praktisch haalbaar. Niet haalbaar is ook om de stal in twee bouwlagen uit te voeren, maar dat kan geen breekpunt zijn. De stal heeft daartoe te veel pluspunten: dierziekten buiten houden, nauwelijks energieverbruik en een beter diergezondheid en dierenwelzijn.

Gezondheid
Gezien de noodzaak tot het terugdringen van het antibioticagebruik is de aandacht voor gezondheid een logische keuze. De Sanastal heeft dit al volledig uitgewerkt. Alle binnenkomende lucht wordt van ziektekiemen ontdaan door UV-desinfectie.

Bij een normaal stalontwerp zou dat gepaard gaan met een grote installatie om dat voor elkaar te krijgen. Bij de Sanastal is de installatie klein gebleven omdat er maar maximaal 10 kuub per vleesvarkensplaats verse lucht binnenkomt. Dat kan omdat de lucht grotendeels wordt gerecirculeerd en daarbij naar behoefte wordt gekoeld of opgewarmd. Die recirculatie van lucht is haalbaar omdat een luchtwasser ammoniak, stof en geur uit de lucht haalt en de UV-desinfectie verspreiding van ziektekiemen binnen de stal voorkomt. Ook alle lucht die naar buiten gaat, passeert de UV-desinfectie en uiteraard de luchtwasser, zodat de omgeving niet hoeft te vrezen voor risico’s voor ziekten en geen last heeft van ammoniak, stof en geur.


Met de gezondheid van de varkens moet het dus wel goed komen. Zeker omdat er is gekozen voor directe mestafvoer, die het klimaat verder verbeterd.

Ruimte
Daarnaast krijgen de varkens meer vrijheid in de stal. Ze leven in grote groepen van bijna 200 dieren. De grote ruimte is daarbij in vieren verdeeld, waarbij de varkens zelf kunnen kiezen waar ze verblijven. Er is voor ieder varken een eigen vreetplek. Op een etage is speelmateriaal aanwezig en een wroetplaats waar ze behalve op beweegbaar onverwoestbaar materiaal ook naar snoepvoer kunnen wroeten.

Bekijk meer tekeningen van de Sanastal >>>

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer