%27Spenen+op+leeftijd+van+vijf+weken+is+maatwerk%27
Achtergrond
© Archief Marcel Bekken

'Spenen op leeftijd van vijf weken is maatwerk'

Als op een leeftijd van vijf weken wordt gespeend, dan is net zo goed maatwerk nodig dan wanneer eerder wordt gespeend. Dat bleek tijdens een bijeenkomst van Agrivaknet, die in het teken stond van spenen op 35 dagen.

Het idee om met vijf weken te spenen, kreeg in 2022 veel aandacht. De biggenprijs zakte toen onder de 55 euro per dier. Zo'n dertig vermeerderaars zetten in 2022 de stap naar spenen op 35 dagen. Maar met het stijgen van de biggenprijs zakte de belangstelling daarvoor weer.

Het belangrijkste voordeel van spenen op een leeftijd van vijf weken is dat de dieren de overstap naar de biggenafdeling makkelijker maken. Daarnaast heeft een zeug een extra herstelweek en zijn de vleesvarkens gemiddeld twee weken sneller slachtrijp. 'Het maakt varkens houden relaxter', stelt Arjan Schuttert van dierenartsenpraktijk De Oosthof.

Inrichting en management

Wordt op een leeftijd van vijf weken gespeend, dan is de groei in de vleesvarkensfase minimaal 45 gram per dag beter. 'Er zijn zelfs uitschieters die 100 gram per dag halen', weet adviseur bedrijfsvoering en economie Jos Kneepkens van Topigs Norsvin. Ook de voederconversie is ongeveer 0,04 punt gunstiger.

Spenen op vijf weken is maatwerk, geeft Kneepkens aan. De bedrijfsinrichting en het management moeten erop worden aangepast. Het vraagt meer dan uitsluitend het speenmoment een week opschuiven. Later spenen kan een bewuste keuze zijn, maar op veel bedrijven is binnen de bestaande bedrijfsvoering ook nog winst te behalen.

'In de praktijk wordt veel te gemakkelijk voorbijgegaan aan veel van de aandachtspunten bij spenen op vijf weken', reageert dierenarts Schuttert. 'Als het gaat om diergezondheid zijn er bij vroeger spenen ook nog genoeg stappen te zetten die bijdragen aan meer werkgemak.'

Kritische opbrengstprijs

Varkenshouder Willem Berkers, die samen met zijn ouders vof Berkers-Berkvens vormt, maakte in 2022 de overstap naar spenen op een leeftijd van vijf weken. Hij heeft een gesloten bedrijf met vierhonderd zeugen (TN70) in het Limburgse Grashoek en tweeduizend vleesvarkensplaatsen op afstand.

Berkers' belangrijkste drijfveer om over te stappen was, naast gezonde varkens, een lagere kritische kostprijs. Hij had tijd om alles zelf goed na te lopen. 'We hebben best veel opstartproblemen gehad en gesleuteld aan het voer en de drinkplaatsen. Het duurde anderhalf jaar voordat we het bedrijf op de rit hadden.'

Het aantal levend geboren biggen is gestegen van 15,7 naar 16,8, de uitval onder de biggen is gedaald van 1,5 naar 0,8 procent, de mycoplasma-enting is overgeslagen en de zeugen zijn beter in conditie. Het gasverbruik ligt ook lager. Bovendien levert het Berkers een arbeidsbesparing op. 'Van de speenbiggen en vleesvarkens heb ik geen werk meer. Wel is de worpindex gedaald met 0,10 en zijn er twintig zeugen minder op het bedrijf.'

Vijf weken lang melk onder de zeug houden noemt Berkers een belangrijke uitdaging. 'Dat maakt echt het verschil.' Zijn zeugen krijgen nu dagelijks drie keer lactovoer. In veertien dagen tijd gaan de zeugen naar de maximale voergift. Daarna wordt niet meer verhoogd, met het oog op kraamstalberigheid.

Berkers zegt dat zijn biggen zwaarder worden van zeugenmelk dan van allerlei producten bijvoeren en dat het een positief effect heeft op de darmgezondheid. 'Sinds we het speengewicht met gemiddeld 10 kilo op orde hebben, zijn er ook minder problemen met staartbijten.'

Voerkosten omlaag met 0,15 tot 0,21 euro per kilo vlees
Toen vof Berkers-Berkvens in 2022 op een leeftijd van vijf weken ging spenen, is ook de voerstrategie op het Limburgse varkensbedrijf aangepast. In de kraamhokken zijn een voerbak met voorraadbakje en een voerkom geplaatst, om extra eetplaatsen te maken. In beide krijgen de biggen de eerste zeven dagen 160 milliliter Basdiar per dag. Daarna krijgen ze in de voerkom Terrafeed en in de voerbak speenkorrel. Tot de dieren 21 dagen oud zijn. Dan gaat alles over op biggenvoer. Nadat de situatie op het bedrijf was gestabiliseerd, steeg de gemiddelde groei bij de vleesvarkens van 937 gram naar 1.055 gram per dag. Over het hele groeitraject zijn de voerkosten per kilo vlees zo'n 0,15 tot 0,21 euro lager geworden. Net als bij de biggen, is ook bij de vleesvarkens het uitvalspercentage gedaald van 2,1 naar 0,9. Per zeugenplaats kunnen de varkenshouders toe met minder vleesvarkensplaatsen.

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    26° / 12°
    5 %
  • Zondag
    19° / 14°
    5 %
  • Maandag
    18° / 10°
    5 %
Meer weer