Varkenshouders+en+bioboeren+optimistisch+gestemd
Nieuws
© Twan Wiermans

Varkenshouders en bioboeren optimistisch gestemd

Varkenshouders en biologische boeren kijken met meer vertrouwen naar de toekomst dan de meeste andere agrarisch ondernemers. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van Agrimatie, die voor het eerst ook de stemming en verwachting voor de toekomst onder biologische ondernemers inzichtelijk maakt.

In samenwerking met Wageningen Economic Research (WER) is in opdracht van a.s.r. real estate de nieuwe index tot stand gekomen. Met de nieuwe index wordt beoogd meer inzicht te krijgen in de overeenkomsten en verschillen tussen biologische en niet-biologische boeren.

De resultaten over het eerste kwartaal van 2024 tonen aan dat varkenshouders en biologische boeren met meer vertrouwen naar de toekomst kijken. De Agro Vertrouwensindex voor varkenshouders staat nu op 13,457 een flinke stijging met 10 punten ten opzichte van de 3,57 van het vierde kwartaat 2023. De vertrouwensindex van varkenshouders fluctueert sterk. In het tweede kwartaal van 2023 stond die nog op 23,35, terwijl het in het derde kwartaal van 2022 nog minus 11,21 was.

De biologische bedrijven worden pas sinds vorig jaar een index. Ze worden nog niet onderverdeeld naar sectoren.. De eerste notering voor de totale biologische sector stond nog in het eerste kwartaal van 2023 nog op 6,8. In het eerste kwartaal van dit jaar is dat gestegen naar 15,5.

Gemiddeld genomen is het vertrouwen van boeren gedaald. De index is met 2,5 omlaaggegaan ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023 en daarmee staat de Agro Vertrouwensindex 0,4. Dit betekent dat er nagenoeg evenveel positief als negatief gestemde agrariërs zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer