Vergunning+proefbedrijf+De+Raamloop+mogelijk+deels+ingetrokken
Nieuws
© Jos Thelosen

Vergunning proefbedrijf De Raamloop mogelijk deels ingetrokken

De omgevingsvergunning van proefbedrijf De Raamloop van MS Schippers in het Brabantse Bladel moet mogelijk deels worden ingetrokken. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. Die stelde stichting Groen Kempenland in het gelijk in een zaak over de varkenshouderij.

In proefbedrijf De Raamloop worden 200 zeugen en 1.800 vleesvarkens houden voor reguliere productie. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van producten en concepten die de varkenshouderij moeten verduurzamen. Ook wordt het proefbedrijf gebruikt voor onderwijs, demonstraties en trainingen.

Stichting Groen Kempenland verzocht in 2020 gemeente Bladel om de omgevingsvergunning uit 2016 deels in te trekken. Dat wees het college van burgemeester en wethouders af. Onterecht, stelt de Raad van State nu, nadat de rechtbank Oost-Brabant eerder al tot dezelfde conclusie kwam.

Als argument voor het deels intrekken van de omgevingsvergunning is dat er drie jaar geen volledig gebruik is gemaakt van deze vergunning. Sinds 2016 zouden er op het proefbedrijf alleen vleesvarkens zijn gehouden en dat waren er maximaal 1.395. Het college van burgemeester en wethouders van Bladel moet opnieuw een besluit nemen over het verzoek van stichting Groen Kempenland, met inachtneming van de uitspraak van de Raad van State.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer