Bart+Stegink+ontwikkelt+routekaart+voor+potenti%C3%ABle+varkenshouder
Nieuws
© Eigen foto

Bart Stegink ontwikkelt routekaart voor potentiële varkenshouder

Bart Stegink heeft voor zijn afstudeeropdracht aan Aeres Hogeschool Dronten een routekaart ontwikkeld voor jonge varkenshouders. In twaalf stappen voert deze kaart langs alle thema's die een rol spelen bij de vraag of je varkenshouder wil worden of niet.

Stegink studeert Bedrijfskunde & Agrifoodbusiness en heeft de ambitie om het vermeerderingsbedrijf van zijn ouders in het Overijsselse Bathmen over te nemen. Voor zijn studie liep Stegink stage bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Daar ontstond het idee voor de routekaart. 'Ik wilde wat doen voor jonge varkenshouders; de kennis die ik heb, delen met andere varkenshouders', zegt de student.

De strak vormgegeven routekaart lijkt op een kralenketting waar een weg tussendoor slingert. Het is bijna symbolisch voor de zoektocht die jongeren tussen hun achttiende en vijfentwintigste afleggen. De twaalf kralen hebben elk een eigen thema. De eerste en laatste daarvan noemt Stegink de belangrijkste. Bij de eerste kraal draait het om de vragen: wat wil ik, en wat maakt mij gelukkig? Op de laatste kraal staat een blije varkenshouder, die aan de slag gaat met toekomstgericht ondernemen.

De tussenliggende kralen zijn gewijd aan thema's waarmee startende ondernemers of bedrijfsopvolgers te maken krijgen. Denk aan onderwerpen als visie op de varkenshouderij, sectorale opgaven, license to produce, wet- en regelgeving, marketing, vergunningverlening, financiering, kringlooplandbouw, concepten en korte keten. Achter de tekst in iedere kraal hangen relevante websites.

De knalroze routekaart ziet er zo voor de hand liggend uit dat het spontaan de vraag oproept 'waarom was dit er nog niet?'. Als 26-jarige is Stegink goed thuis op de computer en in het zoeken van informatie. Maar ook hij liep er tegenaan dat ogenschijnlijk voor de hand liggende informatie soms onvindbaar is.

Tijdgebrek

Relevante informatie boven water krijgen, gaat gepaard met veel kliks en dat vreet tijd. Stegink: 'Als je werkt of een bedrijf runt, heb je die tijd gewoonweg niet. Kennis bundelen blijkt best lastig.' Voor jonge, potentiële varkenshouders biedt de routekaart veel waardevolle, niet-commerciële informatie.

'De uitdaging is om de kaart actueel te houden. Ik heb de routekaart in december opgeleverd en inmiddels zijn er al een aantal dingen veranderd', zegt Stegink. Wie de routekaart actueel zal houden, is nog niet duidelijk.

Stegink heeft al veel positieve reacties ontvangen op de routekaart. Door te werken aan de kaart, kreeg hij zelf ook nieuwe kennis, heeft hij zijn netwerk vergroot en ging hij nadenken over zijn eigen toekomst en de vraag waar kansen liggen.

'In de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) zie ik voor de varkenshouderij grote mogelijkheden. De vraag wat een varkenshouder in de toekomst zelf doet en welke werkzaamheden worden overgenomen door computers vind ik mateloos boeiend', geeft Stegink aan. Zijn stage bij POV gaf hem ook het inzicht dat hij geen kantoorman is: 'Ook al waren de collega's bij de POV super. Toekomstgericht bezig zijn en anderen helpen, blijken voor mij belangrijk.'

'Er moet wat gebeuren'

Stegink is ook bestuurslid is bij het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt en vindt het belangrijk dat er voldoende jonge varkenshouders blijven. 'Zodat we met elkaar uitdagingen aan kunnen gaan om een sterke toekomst voor de sector te waarborgen. Ik hoop dat er snel een nieuw kabinet komt dat jonge boeren de duidelijkheid geeft waar ze al jaren op wachten. De laatste landbouwminister heeft dat ook niet kunnen bieden. Er moet wat gebeuren.'

De impasse waarin Nederland zit met klimaat, water, milieu en dierenwelzijn frustreert en zet (jonge) ondernemers klem, vervolgt Stegink. 'Vorige week bijvoorbeeld is een wetswijziging in het kader van de Wet dieren aangenomen, maar we weten nog steeds niets. Provincies en gemeenten geven nog steeds geen vergunningen af en banken geen financiering.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer