Geruisloze+bedrijfsovername+%28on%29verstandig
Blog
© Studio Van Assendelft

Geruisloze bedrijfsovername (on)verstandig

Geruisloze overname is in mijn vak een term die vaker wordt gebruikt. Het heeft een duidelijk fiscale achtergrond, maar inhoudelijk wil ik het hier niet over hebben. Wél over de bedrijfsopvolgers die al verschillende jaren samen met bijvoorbeeld hun ouders het bedrijf voorzetten. Na deze periode komen deze samenwerkingen vaak op een punt om het bedrijf geruisloos over te dragen / over te nemen. Met andere woorden: de buitenwereld hoort er niet veel van. Helaas gaat dit niet altijd zo soepel, vaak ligt de oorzaak al voor het overnamemoment.


Deze periode voor de geruisloze overname is namelijk heel belangrijk. Het is een periode voor de onderneming om te onderzoeken of de bedrijfsopvolger past. Of anders gezegd; een heel belangrijke periode voor de bedrijfsopvolger om te onderzoeken wat bij hem past. Dit onderzoekstraject verloopt ook nogal eens (te) geruisloos. Vaak wordt op de bestaande weg doorgegaan. Op gebaande paden blijven. Het hoeft natuurlijk niet verkeerd te zijn om de bekende route te blijven volgen, maar is dat ook de weg van de volgende generatie?

Hoe vaak is de bekende weg van de ouders juist niet dezelfde dan die van hun zoon of dochter? Als het bedrijf niet past bij de volgende generatie, gaat deze twijfelen over zijn toekomst in de varkenshouderij. Het gevolg kan zijn dat de zoon of dochter het bedrijf niet overneemt. Maar ook kan het gebeuren dat een bedrijf net grote investeringen heeft gedaan en de bedrijfsopvolger besluit eruit te stappen. De ouders achterlatend met een forse financiering. Helaas gebeurt zoiets in de praktijk nog te vaak. Voor iedere betrokkene in dit proces levert dat veel teleurstellingen en frustraties op.

Voor het bedrijf, de overdragers en de opvolgers is het dus belangrijk om op tijd naar de toekomst te kijken. Makkelijk trajecten om dit te onderzoeken zijn het niet. Wat wil ik? Wat wil mijn gezin? Waar staan jullie voor? Wat past bij je? Wat is er financieel mogelijk? Wat is mogelijk qua vergunningen? Enzovoort. Heel veel vragen of beperkingen komen af op een potentiële opvolger, de ouders en het bedrijf. Tijdig beginnen met het beantwoorden van deze vragen en beperkingen kan er voor zorgen de juiste helderheid en richting er komt. Wat de uitkomst ook is of wordt.

Vanuit mijn optiek is het ondernemen in de varkenshouderij mooi en uitdagend. In de praktijk blijkt dat iedereen dat op zijn eigen manier doet. Die ruimte moet er voor iedereen zijn om een eigen visie en strategie te ontwikkelen. Dus ook voor de beoogd opvolger. Met andere woorden: in de periode voor de geruisloze bedrijfsovername is zwijgen zilver en spreken juist goud!

Erik van der Hijden
Eigenaar FarmAdvies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer