Explosieve+prijsstijgingen+voor+varkens+in+Verenigde+Staten
Nieuws
© Jos Thelosen

Explosieve prijsstijgingen voor varkens in Verenigde Staten

Na een periode van ongekende verliezen lijkt de varkensmarkt in de Verenigde Staten zich te herstellen. De ontwikkeling van zowel de varkensvleesprijzen als de slachtgewichten is gunstig. Maar ook de prijzen voor biggen stijgen explosief.


De slachtgewichten van de vleesvarkens laten over de afgelopen weken een dalende trend zien. Het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten, het USDA, schat in dat een geslacht vleesvarken inmiddels bijna 0,5 kilo minder weegt dan in dezelfde periode in 2023. Dit betekent dat slachterijen weer trekken aan de vleesvarkens.

De oplopende varkensprijs bewijst dat het vertrouwen in de varkenshouderij weer groeit. ‘Eind januari beurde een Amerikaanse varkenshouder nog geen euro per kilo geslacht gewicht. Begin maart is dat meer dan 1,50 euro per kilo geslacht gewicht’, meldt directeur Jim Long van varkensfokkerijorganisatie Genesus.

Aanjagers voor de stijgende varkensprijs zijn de 10 procent hogere export van Amerikaans varkensvlees en de goede binnenlandse vraag. Long: ‘De vraag is niet of de vleesprijzen in de Verenigde Staten gaan stijgen, maar hoeveel hoger ze nog worden.’

Meer dan verdubbeld

De biggenprijzen in de Verenigde Staten stijgen eveneens explosief. Volgens Long weerspiegelt deze prijstoename het groeiende vertrouwen in extra rendement. Biggen van 18 kilo brachten in de afgelopen week maar liefst 78 euro op. In een korte tijd is de biggenprijs meer dan verdubbeld.

De verwachting is dat de prijs voor biggen van 18 kilo met nog eens enkele euro’s kan stijgen tot net iets onder de 100 euro.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer