Vrije+uitloop+in+het+verschiet+voor+Deense+kraamzeugen
Nieuws
© Varkens Archief

Vrije uitloop in het verschiet voor Deense kraamzeugen

In de toekomst hebben alle Deense zeugen vrije uitloop in het kraamhok en er komt een premie voor het stoppen met couperen. Daarvoor is afgelopen donderdag door een brede coalitie een nieuw dierenwelzijnsakkoord getekend.

'Met dit brede politieke akkoord krijgen we voorspelbaarheid en een langetermijnkader. Daar ben ik blij om', reageert voorzitter Erik Larsen van Seges Svineproduktion. Hij noemt betrouwbare randvoorwaarden voor de lange termijn cruciaal voor Deense varkensproducenten. 'Als we onze productie voor de toekomst willen plannen, moeten we weten wat de eisen gaan zijn.'

Belangrijk element daarbij noemt Larsen voldoende tijd om bestaande gebouwen af ??te schrijven en te investeren in nieuwe gebouwen die voldoen aan de eisen rond duurzaamheid en dierenwelzijn. 'Er moet een overgangsregeling komen die rekening houdt met de normale afschrijvingstermijn van een pand, namelijk dertig jaar, zodat we voldoende tijd hebben voor de afschrijving van de bestaande stallen.'

Met het nieuwe Dierenwelzijnsakkoord wordt bij wet verplicht dat er vrijloopkraamhokken met valbeugels komen en het gebruik van de traditionele kraamhokken wordt afgebouwd. Verder komt er een premie om varkenshouders te stimuleren te stoppen met het couperen van varkensstaarten.

Bigoverleving en scholing

Het akkoord zet ook in op meer onderzoek naar bigoverleving en scholing die het vakmanschap voor het houden van zeugen en biggen ten goede komt. Veel van de maatregelen sluiten aan op de doelstellingen zoals de Deense varkenshouderij die zelf beschreef in haar 'Visie op de toekomst van de varkensproductie'.

Larsen is daarmee ingenomen; het een versterkt het ander. 'De politiek heeft geluisterd naar wat de sector zelf als de toekomst ziet. Dan wordt pas echt duidelijk hoe waardevol het is dat wij als sector proactief verantwoordelijkheid hebben genomen', merkt hij op. Een punt van zorg noemt hij het Europese dierenwelzijnsverdrag dat voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Werken aan een gelijk speelveld binnen Europa is daardoor tot stilstand gekomen.

Denemarken wordt volgend jaar voorzitter van de EU. Larsen roept de Deense regering op een Europese dierenwelzijnsovereenkomst tot een van de speerpunten in het beleid te maken. 'Voor Deense varkensproducenten is een 'level playing field' in de hele EU cruciaal.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer