Jumbo+start+proeven+met+krulstaart+en+vrijloopkraamhok
Nieuws
© Varkens Archief

Jumbo start proeven met krulstaart en vrijloopkraamhok

Een proefproject waarin varkens hun krulstaart behouden en een project met vrijloopkraamhokken voor zeugen en biggen. Jumbo Supermarkten wil hiermee de leefomstandigheden van de dieren verbeteren en start deze projecten samen met tien varkenshouders, Best Star Meat Pork, de Dierenbescherming en Wageningen University & Research (WUR).

Al het verse varkensvlees van het Jumbo-huismerk heeft nu al minimaal het 1 ster Beter Leven. Vanaf 2025 gelden hiervoor strengere criteria. Omdat de retailer vindt dat er meer nodig is voor het dierenwelzijn, meldde het bedrijf zich als eerste aan voor twee proefprojecten met WUR rondom het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten.

Met het eerste project sluit Jumbo zich aan bij de ambitie van de Nederlandse varkenshouderij om het couperen van varkensstaarten per 2030 uit te bannen. Maar varkens met een krulstaart houden kan niet zomaar, heeft eerder onderzoek aangetoond. Om staartbijten te voorkomen, moeten varkenshouders verschillende maatregelen nemen, zoals voldoende ruimte in de stallen en een goede hokverrijking.

In een tweede proef krijgen kraamzeugen en biggen meer ruimte in de vrijloopkraamhokken. Daar is meer bewegingsruimte dan in een traditioneel kraamhok. De zeug kan er vrij bewegen, ook rond het werpen.

Lat steeds hoger

'Ik ben blij dat we samen met onze varkenshouders, leveranciers en partners deze twee proeven starten', zegt Jumbo-directeur Anrico Maat. 'We vinden dierenwelzijn belangrijk. Daarom leggen we de lat steeds hoger en investeren we in betere leefomstandigheden voor varkens. We brengen de standaard omhoog en zorgen ervoor dat de basis op orde is door te werken met keurmerken en certificeringen.'

Programmamanager veehouderij Bert van den Berg van de Dierenbescherming vindt het een mooie stap richting de introductie van de nieuwe criteria van het 1 ster Beter Leven-keurmerk. 'Daar zijn behoud van de krulstaart en vrijloopkraamhokken onderdeel van. Via deze proeven komen we meer te weten over de eventuele maatregelen die moeten worden getroffen bij varkenshouderijen om aan deze criteria te kunnen voldoen. Die kennis wordt straks breed gedeeld en daar profiteert de sector van.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer