Aantal+varkens+in+Nederland+op+niveau+van+1983
Nieuws
© Henk Riswick

Aantal varkens in Nederland op niveau van 1983

De Landbouwtelling april 2023 wijst uit dat het aantal varkens in Nederland onder de 11 miljoen is uitgekomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet veertig jaar terug in de statistieken om zo'n omvang van de nationale varkensstapel aan te treffen.

Het CBS meldt dat er per 1 april 10,93 miljoen varkens in Nederland worden gehouden, een daling van 3,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In 2022 waren er nog 11,28 miljoen varkens op Nederlandse varkensbedrijven en dat aantal was 1,6 procent lager dan in 2021.

Het aantal varkens en varkensbedrijven is mede door de stoppersregeling en Subsidieregeling sanering varkenshouderijen sinds 2020 afgenomen. Het aantal varkens zal verder dalen, omdat varkenshouders deel gaan nemen aan de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties of de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting. Die regelingen zijn sinds 3 juli dit jaar geopend.

De top in het aantal gehouden varkens in Nederland was in het jaar 1997. Toen werden rond de 15 miljoen varkens geteld. Dus ten opzichte van die piek is de nationale varkensstapel met ruim een kwart gekrompen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer