Ceva%2Dexperts+bieden+ondersteuning+met+specifieke+onderzoeksprotocollen
Achtergrond
© Ceva Santé Animale

Ceva-experts bieden ondersteuning met specifieke onderzoeksprotocollen

Is die diarree nu echt coli of kan het ook coccidiose zijn? Komen de slijters bij de biggen door circo of misschien door salmonella? Met een aantal uitgebreide tests en een brede blik bieden de dierenartsexperts van Ceva Santé Animale ondersteuning aan de dierenarts en varkenshouder om de juiste diagnose te stellen, de goede aanpak van een probleem te kiezen en nazorg te bieden.

De gezondheid van de varkens verder verbeteren door gericht een ziekte aan te pakken valt of staat met de juiste diagnose. Welke ziekteverwekker is nu de werkelijke oorzaak van het probleem waar de varkens mee kampen?

Ceva Santé Animale heeft een groot aantal Ceva Screens ontwikkeld. Tests waarmee soms al direct op het varkensbedrijf een ziekteverwekker is aan te tonen. De varkenshouder of dierenarts kan die test in enkele gevallen zelf uitvoeren. Ook kan een van de drie dierenartsen van Ceva – Joyce Schumans, Bert Cornelis of Steven van Colen – ondersteuning bieden.

'Ons doel is de problemen op te lossen. Dat doe je niet met het eenvoudigweg leveren van een vaccin', stelt Van Colen. 'We willen zeker weten wat er speelt, daarbij maken we gebruik van de Ceva Screens. Dat zijn door ons geselecteerde testen om gericht ziekteverwekkers te vinden. Op basis van dit onderzoek geven we advies over de aanpak en samen met de dierenarts en varkenshouder controleren we of de gekozen aanpak werkt.'

Het is van groot belang om altijd met een brede blik naar de gezondheid te blijven kijken

Steven van Colen, varkensarts van Ceva Santé Animale

Om zeker te zijn dat de juiste oorzaak van een probleem wordt gevonden, moet volgens Van Colen met een brede blik naar de dieren worden gekeken. 'Bij een bedrijfsbezoek kijken we naar alle mogelijke gezondheidsproblemen en de ziekteverwekkers die een rol kunnen spelen. We richten de aandacht niet alleen op de voor de hand liggende oorzaak. We willen zeker weten dat we de oorzaak vinden', legt de dierenarts uit.

Gericht ziekteverwekkers opsporen

'Bij het in beeld brengen van de veroorzaker van de problemen maken we gebruik van de Ceva Screens. Met deze onderzoeksprotocollen is gericht te zoeken naar verschillende verwekkers van geboortediarree, speendiarree en longproblemen. Waarbij dan voor de longproblemen het uitgebreide slachtlijnonderzoek met het Ceva Lung Program nog extra zekerheid biedt', aldus Van Colen.

'Met deze brede blik en de Ceva Screens krijgen we niet alleen een goed beeld van welke ziekteverwekker nu de echte oorzaak is van de problemen, we kennen hierdoor ook beter het infectiemoment', vult Cornelis aan. 'Daarmee kunnen we adviseren over het beste moment van vaccinatie.'

Het infectiemoment bepalen is belangrijk. Het is geregeld zo dat infecties met bijvoorbeeld circo, PRRS en ook griep opeens vroeger optreden. Griepinfecties kwamen voorheen vaak pas later in de ronde met vleesvarkens. Dan had vaccineren niet meer zoveel effect op de periode daarna. Tegenwoordig treedt griep vaak al eerder op, halverwege de ronde of zelfs al bij opleg.

Ook het infectiemoment van circo en PRRS lijkt naar voren op te schuiven. 'Dat betekent dan ook dat het vaccinatiemoment van de biggen moet worden aangepast', stelt Cornelis. 'En daarmee kom je er nog niet altijd. Dus moet je naar het vaccineren van de zeugen kijken. Verder zou het soms beter zijn de gespeende biggen op een andere locatie op te fokken. En als dat niet lukt, moeten ze qua bioveiligheid veel strikter worden gescheiden van de kraamafdelingen en zeugen.'

Belangrijk om met name longinfecties zoals mycoplasma en APP op te sporen, is het slachtlijnonderzoek. 'Het gebeurt geregeld dat er bij bloedonderzoek van vleesvarkens aan het einde van de ronde geen mycoplasma wordt teruggevonden', weet Van Colen. 'Maar aan de slachtlijn zien we aan de longen wel de letsels die worden veroorzaakt door mycoplasma. De varkens hebben dan in de laatste levensweken een mycoplasma-infectie doorgemaakt.'

Indicatie van infectietijdstip

Zo'n infectie is volgens Van Colen niet alleen een probleem voor de gezondheid en het dierenwelzijn, de resultaten lijden er ook onder. 'Op basis van dit slachtlijnonderzoek krijgen we een indicatie van het APP- of mycoplasma-infectietijdstip. Daar kunnen we de vaccinatiestrategie op aanpassen.'

Bij problemen door griep is niet alleen het infectiemoment van belang, maar ook welk grieptype een rol speelt. Daar kan dan de vaccinkeuze op worden aangepast. Het infectiemoment speelt tegenwoordig ook bij circo vaak een rol.

Daarnaast blijkt uit de Ceva-onderzoeken dat de slijters bij de biggen niet alleen door circo, maar ook door salmonella kunnen worden veroorzaakt. Normaal gesproken heeft salmonella weinig of geen effect op de varkens. Maar bij biggen is dat tegenwoordig anders. Salmonella is daarmee niet alleen een probleem bij het afleveren van de vleesvarkens en op de slachterij, maar ook voor de gezondheid en prestaties van de biggen. 'Daarom is het van belang altijd met een brede blik te blijven kijken', besluit Van Colen.

Gezonder in 4 stappen
Om te komen tot een betere diagnose, biedt Ceva Santé Animale 4 stappen: 1) De varkenshouder en dierenarts voeren zelf een Ceva Screen-sneltest uit en krijgen direct een uitslag. 2) De varkenshouder en dierenarts nemen monsters en sturen ze op voor analyse. 3) De Ceva-expert komt met een brede blik meekijken. 4) Onderzoek van longen en andere organen aan de slachtlijn. Bij het expertonderzoek wordt naar de gezondheid van zowel de biggen, vleesvarkens, als de zeugen gekeken. Want aanpassing van bijvoorbeeld de vaccinatie tegen coli bij zeugen kan van belang zijn voor de gewenste verbetering van de gezondheid bij biggen of vleesvarkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer