Biggenprijs+bivakkeert+rond+piek
Nieuws
© Varkens Archief

Biggenprijs bivakkeert rond piek

De prijzen van biggen zijn ongekend hoog, zeker voor dit moment in het jaar. Tegen de zomervakantie is onder normale marktomstandigheden al een prijsdaling ingezet. Deze week plust de Duitse VEGZ-notering 2 euro per big van 25 kilo en stijgt naar 93 euro. De Nederlandse biggennoteringen bleven in de eerste week van juli stabiel.

Nederlandse vermeerderaars spinnen garen bij de marktontwikkelingen binnen de Europese Unie (EU). Krapte in het varkensaanbod en de strijd om slachthaken te vullen, drijven de prijzen van vleesvarkens en biggen op tot ongekende hoogten. Met de gestegen notering in Duitsland lijkt de prijspiek voor biggen nog niet te zijn bereikt.

Slechte financiële rendementen in 2022 hebben het aantal productieve zeugen in de EU met 6,2 procent laten dalen. In de belangrijkere varkenslanden Duitsland en Denemarken was de krimp respectievelijk 12,5 en 9,5 procent, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie (EC). De Duitse varkenshouderij stevent dit jaar opnieuw af op een verdere daling van het aantal zeugen.

Gevecht om varkens

Marktexperts verwachten dat Spanje wat betreft de omvang van de varkensstapel de grens heeft bereikt. Daarbij houden agressieve varianten van het PRRS-virus nog steeds flink huis in het meest varkensrijke land binnen de EU. Dit zorgt voor een ondermaatse big- en varkensproductie, terwijl de Spaanse vleesverwerkers kampen met een overcapaciteit aan slachthaken. Spaanse en Duitse slachterijen vechten beiden om de vleesvarkens en de importbehoefte van biggen is in die landen toegenomen.

Spanje en Duitsland zijn magneten voor exportlanden als Nederland. Hoewel de zeugenstapel in Nederland 2,4 procent is gedaald (EC-cijfers over 2022), zijn in de eerste helft van dit jaar toch nagenoeg evenveel biggen geëxporteerd als in dezelfde periode van 2022. Tot en met week 25 zijn 2,75 miljoen biggen naar het buitenland afgezet. De helft ging naar Duitse varkenshouders en ruim 35 procent naar Spaanse, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Productiviteit hoger

Varkenshandelaar Bart Camps uit het Limburgse Oostrum kan dat verklaren doordat de bigproductie per zeug per jaar met ongeveer een halve big is gestegen. 'Deze hogere productiviteit compenseert de daling van het aantal zeugen in Nederland grotendeels. Bovendien hebben een aantal zeugenhouders met vleesvarkensplaatsen vanwege de sterke vraag en de aantrekkelijke prijzen wat vaker koppels biggen verkocht.'

Naast het internationale krachtenspel op de varkensmarkt speelt er in eigen land nog een factor die de vraag naar biggen versterkt. 'Nederlandse vleesvarkenshouders hebben meer biggen nodig door de betere dierprestaties', stelt Camps. 'De gemiddelde groei per dag is gestegen, waardoor ze bij dezelfde aflevergewichten meer rondes vleesvarkens in een jaar kunnen afleveren.'

Prijspatroon veranderd

Al die ontwikkelingen leiden tot een afwijkend patroon bij de prijsvorming van biggen. 'Normaal zijn de biggenprijzen begin juli al aan het dalen richting het najaar. Dit jaar is dat totaal anders, want deze eerste week van juli doen Duitse noteringen er zelfs nog een schepje bovenop', constateert Camps.

'Een big van zo'n 100 euro per stuk, is voor een vleesvarkenshouder geen probleem zolang de vleesprijs rond de 2,40 euro per kilo blijft. De marktperspectieven voor de Nederlandse varkenshouderij lijken ook voor de langere termijn uitermate gunstig.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer