%27Pompen+of+verzuipen%3A+uitdaging+voor+landbouwsector%27
Blog
© Ronald Tibbe

'Pompen of verzuipen: uitdaging voor landbouwsector'

De titel doet vermoeden dat we te maken hebben met een periode van grote wateroverlast. Niets is minder waar, want tijdens het schrijven van deze blog vallen de eerste regenbuien na een lange periode van droogte. Deze regenbuien zorgen ervoor dat verdere verdroging van gras en gewassen wordt tegengaan en hopelijk voor wat verkoeling zorgen.

Afgelopen week stond de landbouwsector voor een soortgelijke uitdaging: pompen of verzuipen. Zoals we inmiddels weten, is besloten de stekker uit het Landbouwakkoord te trekken, naar mijn mening terecht.

Wat mij persoonlijk erg stoort, is de suggestie die bij Jinek werd gewekt dat de sector meer geld wil en dat de landbouwsector alles tegenhoudt, zoals de aanleg van nieuwe wegen en huizen. Caroline van der Plas (BBB) en Sjaak van de Tak (LTO) hebben aan tafel op een duidelijke manier uitgelegd dat dit niet klopt en zij verdienen hiervoor erkenning.

De landbouw wil wel degelijk verduurzamen en de afgelopen jaren heeft de sector laten zien dat innovaties hebben bijgedragen aan de vermindering van CO2-uitstoot en stikstofproblematiek en verbetering van het welzijn van dieren, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Zowel de overheid als de detailhandel geeft aan dat we moeten streven naar een duurzame landbouwsector met voldoende toekomstperspectief voor de ondernemers. Het zijn allemaal mooie woorden, maar deze eisen brengen extra kosten met zich mee en uiteindelijk zal de consument hiervoor moeten betalen. Als ondernemers er dan terecht op wijzen dat zij zekerheid nodig hebben voor de lange termijn wanneer zij deze investeringen doen, en dat de detailhandel ook keuzes moet maken en onze ondernemers moet beschermen met heldere prijsafspraken, lijkt niemand thuis te geven.

Misschien moeten we de consumenten er via radio, televisie en billboards nogmaals op wijzen dat de landbouwsector begrip heeft voor het feit dat voedsel voor iedereen betaalbaar en toegankelijk moet blijven en dat verduurzaming nu eenmaal kosten met zich meebrengt. Het is geen probleem, maar het is wel de verantwoordelijkheid van de detailhandel om dit voor de volle 100 procent te realiseren. De detailhandel moet de kosten aan de consument doorberekenen of een plan presenteren waarin iedereen een bijdrage levert, behalve de ondernemers die onze producten produceren.

Het is namelijk zo dat de detailhandel, onder druk van radio- en televisiespotjes, ook al langdurige afspraken heeft gemaakt. Het vrije-uitloopconcept voor kippen is daar een goed voorbeeld van.

Als de Nederlandse landbouwsector een voorbeeldrol wil spelen binnen Europa en hogere eisen stelt, moet deze de ondernemers ook een speelveld bieden waarop ze niet verzuipen. Ze kunnen namelijk niet concurreren met het buitenland.

Als we in staat zijn dit op een begrijpelijke manier aan het publiek over te brengen, kunnen er mogelijk nog positieve ontwikkelingen ontstaan voor onze landbouwsectoren.

Ronald Tibbe
Verkoopleider sector varkens De Heus Voeders

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer