%27Risicomanagement+steeds+vaker+onderwerp+van+gesprek%27
Blog
© Ronald Tibbe

'Risicomanagement steeds vaker onderwerp van gesprek'

Afgelopen maanden zijn in meerdere studieclubs de technische en in sommige gevallen ook de financiële cijfers van 2022 besproken. Vaak zijn dit heel interessante avonden omdat men ook veel vragen aan elkaar stelt over de kengetallen. De ondernemers informeren elkaar over hoe het een en ander tot stand is gekomen en voorzien elkaar van praktische tips. Doel van de studieclub is: wie kan delen kan ook vermenigvuldigen.

Wat de afgelopen jaren opvalt, is dat er steeds meer wordt gesproken over risicomanagement. Er zijn ondernemers die ervoor hebben gekozen om meer rust en stabiliteit in hun liquiditeit te realiseren, door bijvoorbeeld 50 procent van de dieren te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Onderdeel om tot deze vooraf bepaalde prijs te komen, is onder andere de ontwikkeling van de grondstofprijzen en de benodigde kritieke voerwinst.

In het jaar 2022 hebben deze ondernemers veelal een beter rendement gerealiseerd dan degene die op de dagmarkt zat. Het tij kan echter snel keren, want momenteel liggen de verhoudingen anders. Wat opvalt is dat zowel de concept- als de vrijemarktondernemers het erover eens zijn dat risicomanagement een item is dat een steeds grotere rol gaat spelen in een volatiele markt.

Op de voorjaarsbijeenkomst van de European Pig Producers sprak algemeen directeur Paul Damen van De Heus over de wereldmarkt van grondstoffen en met welke risico's we te maken hebben. De grondstofprijzen als voorbeeld worden al langere tijd niet meer alleen bepaald door vraag en aanbod. De invloed van geopolitiek speelt een steeds grotere rol en ook de invloed van onder andere gasprijzen, inflatie, transportkosten en de vraag naar biodiesel speelt mee.

Grondstoffenmarkt

De grondstoffenmarkt is een wereldmarkt geworden en Europa heeft een steeds minder belangrijke rol in het geheel. De groeiende invloed van China en Rusland is hier een mooi voorbeeld van. De uitdaging ligt dan ook in het beperken van de gevolgen. Hoe managen we deze risico's voor ons als bedrijf en onze klanten.

Binnenkort heeft een studieclub risicomanagement op de agenda staan. Vanuit een accountantskantoor neemt een specialist met agrarische kennis de ondernemers mee in de mogelijkheden en uitdagingen die er zijn als het gaat om risicomanagement. Zijn presentatie heb ik al mogen inzien. Daarom ben ik ervan overtuigd dat het een inspirerende en uitdagende avond gaat worden.

Risicomanagement houdt veel meer in dan alleen de voerprijs vastleggen. Er zijn nog talloze risicofactoren die een grote invloed kunnen hebben op het rendement van de onderneming. Inhoudelijk kan ik nog niet meer delen uit zijn presentatie, maar ben je geïnteresseerd, bel mij dan gerust voor een toelichting. Of zit je in een studieclub, dan kan zo'n avond wellicht een zinvolle tijdsbesteding zijn. Maar vergeet vooral onderstaande tegeltjeswijsheid niet.

Ronald Tibbe
Verkoopleider sector varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer