%27Grensoverschrijdende+uitdagingen%27
Blog
© Europees Parlement Brussel

'Grensoverschrijdende uitdagingen'

Onze maatschappij is in volle transitie. We zoeken collectief naar antwoorden op de grensoverschrijdende uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden. Klimaatverandering is alomtegenwoordig met steeds langer aanhoudende hittegolven, hevige droogtes en catastrofale overstromingen. Maar ook de oorlog in Oekraïne zet druk op Europa om de economische gevolgen door de stijgende energieprijzen en inflatie te bestrijden. Die veranderingen laten zich ook steeds meer voelen in de landbouw.

Het Europees landbouwbeleid heeft duidelijk de omslag gemaakt naar duurzaamheid. Dat laat zich in het Europees Parlement ook duidelijk voelen: scherpe discussies over pesticidereductie en bijkomende natuurherstelwetgeving zullen de komende maanden centraal staan in Brussel.

Dat het haalbaar en werkbaar moet blijven voor de boer, dat is mijn boodschap. Maar ook innovatie en een beleid dat de ondernemerslust van boeren aanmoedigt, spelen een belangrijke rol. Het wordt uitkijken naar het voorstel van de Europese Commissie over nieuwe genomische technieken, waarin nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-Cas centraal zullen staan, die de landbouw kunnen helpen om de klimaatverandering te bestrijden.

Tegelijkertijd staat voedselzekerheid door de Russische invasie in Oekraïne opnieuw hoog op onze agenda. Nu Rusland energie als politiek wapen misbruikt wat prijzen van kunstmest enorm deed stijgen, moeten de Europese Commissie en de lidstaten de overgang naar het gebruik van verwerkte organische meststoffen ondersteunen zodat we definitief onze afhankelijkheid van Rusland kunnen afbouwen.

Het Europees Parlement riep vorige maand nog op tot concrete actie. Zo vragen we met aandrang aan de Europese Commissie om een EU-meststoffenstrategie te ontwikkelen voor de lange termijn die perspectief biedt voor het gebruik van organische alternatieven zoals renure.

We kunnen niet onderschatten in wat voor realiteit vele boeren vandaag de dag werken en leven. Daarom is samenwerking in het belang van de boer broodnodig op Europees niveau. Of dat nu tussen onze Vlaamse en Nederlandse fracties is - samen met stuwende krachten zoals Europees Parlementsleden Esther De Lange en Annie Schreijer-Pierik - of andere collega's uit de 27 lidstaten.

Boeren moeten op de nodige Europese steun kunnen blijven rekenen en beleidspartners vinden die hen in hun ambities ondersteunen eerder dan afremmen. Samen zullen we aan hetzelfde zeel blijven trekken om de landbouwstem een plaats te geven op het Europees toneel.

Tom Vandenkendelaere
Europees parlementslid cd&v (EVP)

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer