Iets+ruimte+voor+start+realtime+vervoersbewijs+mest
Nieuws
© VidiPhoto

Iets ruimte voor start realtime vervoersbewijs mest

Vervoerders van mest moeten nog dit jaar een account aanmaken voor het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (rVDM). Wel hebben ze dan nog twee maanden de tijd om hiermee te starten. Ook veehouders die mest leveren en akkerbouwers of andere afnemers hebben begin volgend jaar nog een overgangsperiode.

De invoering van het rVDM stond al langer gepland. Met ingang van 1 januari 2023 is het dan echt zover. De Europese Unie schrijft het nu voor in het kader van de derogatie.

Vervoerders moeten zorgen dat ze voor 1 januari 2023 een account hebben in het rVDM. Indien hun software er dan nog niet mee overweg kan, hebben ze nog wel even de tijd om het aan te passen. 'Zodra ze de nieuwe software hebben is het nodig om het mesttransport al vooraf aan te melden. Met het adres waar het wordt opgehaald en waar het naartoe gaat, zodat ieder transport digitaal is te volgen', zegt manager Hans Verkerk van Cumela Nederland.

Veehouders waar de mest wordt opgehaald moeten na afloop van het transport zelf een bevestiging doen. Net als de afnemers waar het transport naartoe gaat. Voorheen konden ze dat de transporteur of intermediair laten doen. Dat kan niet meer. Leveranciers en afnemers bevestigen de transporten ook digitaal. Veehouders en akkerbouwers moeten zich hiertoe aanmelden via eCertNL. Ze bevestigen het transport uiterlijk binnen zeven dagen.

Als veehouders of akkerbouwers zich bij het eerste transport in 2023 nog niet hebben gemeld, is er niet direct een probleem. De transporteur mag het transport gewoon uitvoeren. 'Wel krijgen de veehouder en akkerbouwer direct de volgende dag een brief vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland met het vriendelijke verzoek zich aan te melden bij eCertNL en het transport te melden', aldus Verkerk.

'Is dit bij het volgende transport nog niet gebeurd, dan is de brief minder vriendelijk. De rijksdienst is erop gericht bedrijven te helpen aan deze eis te voldoen. Als na verloop van tijd de leverancier of afnemer nog steeds niet meldt, volgt er een boete', legt Verkerk uit.

Berkhof in Scherpenzeel is een van de transporteurs die 'schaduwdraaien' met het rVDM-systeem. Ze voeren de vrachten al in hun systeem in, maar de leveranciers en afnemers hoeven het nog niet via eCertNL te melden. Wel wordt de app al getest op de smartphone.

Ritten in de app

Chauffeur Meep Zandsteeg kan met deze app precies zien welke ritten hij die dag moet uitvoeren, om welk bedrijf het gaat en waar de mest naartoe moet.

De transportbedrijven zijn zich dus al aan het voorbereiden. De rijksdienst heeft vorige week alle 60.000 leveranciers en afnemers van dierlijke mest een brochure gestuurd waarin kort wordt aangegeven wat leveranciers en afnemers moeten doen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer