Export+varkensmest+naar+Belgi%C3%AB+blijft+groeien
Nieuws
© mestverwerken.wur.nl

Export varkensmest naar België blijft groeien

De export van varkensmest naar België is in 2020 net als in 2019 gestegen. Dit jaar gaat het om een toename van 15,8 procent. Hierdoor is ook de totale export van varkensmest in tonnen en kilo's fosfaat en stikstof gegroeid. Dat blijkt uit de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

De totale export van alle mest vanuit Nederland is gedaald met 0,7 procent. In kilo's fosfaat en kilo's stikstof is die afname met respectievelijk 4 en 5 procent flink groter. De daling zit vooral bij rundveemest, vervolgens paardenmest en pluimveemest. De export van varkensmest is juist gegroeid.

De totale export van varkensmest in tonnen steeg met 8,2 procent. In kilo's fosfaat is dat een toename van 7,5 procent en in kilo's stikstof 6,7 procent.

Duitsland en Frankrijk

De export van varkensmest naar Duitsland daalde met 12,8 procent naar 295.072 ton. De export naar Frankrijk groeide flink met 48,7 procent naar 144.529 ton.

Belangrijkste afzetland voor varkensmest is evenwel België. De export in tonnen steeg met 15,8 procent naar 449.405 ton. Daarnaast gaat er nog varkensmest naar overige landen. Die export steeg met 100 procent, maar in tonnen blijft het een bescheiden hoeveelheid van 4.385 ton varkensmest.

Hier zijn de complete cijfers over de mestexport te vinden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer