Tweedaagse+praktijkcursus+vruchtbaarheid+varkens
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Tweedaagse praktijkcursus vruchtbaarheid varkens

Twee dagen investeren in de vruchtbaarheid of mogelijke problemen daarmee bij varkens is zeker voor varkenshouders lucratief. De vruchtbaarheidsresultaten vormen het fundament van de bedrijfsprestatie. Op 18 en 19 januari 2023 staan dertien experts klaar om de kennis van varkenshouders te laten groeien, maar dan moeten ze wel naar het Belgische Merelbeke.

Alle vermeerderaars zijn gebaat bij goede reproductieresultaten van hun zeugen. Maar dat gaat niet altijd vanzelf. Allerlei factoren beïnvloeden de vruchtbaarheid van zeugen, maar ook de overleving van de biggen. Dat kunnen zowel infectieuze als niet-infectieuze oorzaken zijn zoals voeding.

Ontwikkelingen in de varkenshouderij kunnen de vruchtbaarheidsresultaten in grote mate beïnvloeden zoals verbetering van het genetisch potentieel van de zeugen. Maar ook de bronstdetectie via sensoren en kunstmatige intelligentie, veranderingen in huisvesting en voederstrategieën hebben effect op het aantal geboren biggen en de kwaliteit van de toom. Datzelfde geldt voor nieuwe infecties, controlemaatregelen, introductie van gelten en het streven naar een hogere gezondheidsstatus.

Professioneel ermee bezig zijn

Het omgaan met al deze ontwikkelingen vereist deskundigheid en een continue motivatie van de varkenshouder en eventuele medewerkers. Maar ook andere personen die professioneel bezig zijn met de varkenshouderij kunnen deelnemen aan de tweedaagse vruchtbaarheidscursus. Dat kunnen dierenartsen, medewerkers van ki-centra, farmaceutische bedrijven, fokkerijorganisaties en veevoederbedrijven zijn en mensen die werken in het onderwijs of onderzoekers.

Op een toegankelijke manier wordt de vruchtbaarheidscursus in het Nederlands gegeven. Verschillende thema's worden met verschillende concrete praktijkvoorbeelden toegelicht. Ook is er voldoende tijd voor interactie en discussie met de experts en de andere cursisten. De groepsgrootte is beperkt tot hooguit dertig personen en de deelnamekosten bedragen 550 euro per persoon.

Cursusgegevens

De cursus start op woensdag 18 januari 2023 om 13 uur en duurt tot donderdag 19 januari 17 uur. De locatie is: Kliniek Auditorium D, Faculteit Diergeneeskunde, Salisburylaan 133, B-9820 Merelbeke. Cursusverantwoordelijke is Dominiek Maes, hoogleraar varkensgezondheidszorg bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent.

Het programma en de registratielink zijn te vinden op de site van UGent.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer