Streptokokken+met+nieuw+voer+ForFarmers+in+zes+stappen+aanpakken
Nieuws
© Varkens Archief

Streptokokken met nieuw voer ForFarmers in zes stappen aanpakken

De selectie op hoge voeropname bij de huidige genetica zorgt bij gespeende biggen voor een hogere druk op de darmen. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld Streptokokken meer kans. Gemiddeld ervaren twee op de drie Nederlandse zeugenhouders de negatieve effecten van darmproblemen, stelt ForFarmers.

De nieuwe Vida-gezondheidsaanpak pakt die darmproblemen volgens ForFarmers aan. Deze bestaat uit een combinatie van het al langer bestaande zesstappenplan en de vernieuwde Vida Comfort-voerlijn.

Het zesstappenplan is een essentieel onderdeel van de Vida-gezondheidsaanpak, meldt accountmanager zeugen/biggen Frank Haanschoten van ForFarmers. 'We doorlopen daarbij alle stappen die van belang zijn voor de gezondheid van de biggen: de biestvoorziening, het leren eten in het kraamhok, de omstandigheden rondom spenen, drinkwateraanbod en -kwaliteit, klimaat en uiteraard de voeding na spenen. Al die zes punten moeten in orde zijn.'

Verlaagd ruw eiwit

Samen met dat zesstappenplan heeft ForFarmers de Vida Comfort-voerlijn aangepast om daarmee de darmgezondheid zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. 'De vernieuwde Comfort-voeders bevatten een verlaagd ruw eiwitniveau en een kern met diverse additieven voor een betere darmwerking', zegt nutritionist Bram van den Oever van ForFarmers.

'Biggen met een goede darmwerking zijn beter bestand tegen ziekteverwekkers, zoals Streptokokken. Tevens is per grondstof de maalfijnheid geoptimaliseerd, zodat er voldoende structuur in het voer zit. Dat levert een positieve bijdrage aan de snelheid van de vertering, zorgt voor een betere mestconsistentie en zorgt voor een goede ondersteuning van de darmgezondheid.'

Lagere uitval en minder slachtbiggen

De nieuwe Comfort-voeders en het zesstappenplan zijn een jaar getest op meerdere praktijkbedrijven. 'De resultaten zijn duidelijk zichtbaar, zo werd er gedurende de proefperiode nog nauwelijks antibiotica gebruikt bij de biggen', meldt verkoopleider varkens Willie Jan Tomassen.

'De uitval bij de gespeende biggen daalde 28 procent ten opzichte van de benchmark met vergelijkbare bedrijven. Daarnaast werd een verlaging van het aantal slachtbiggen gezien van 0,5 procent. In totaal leveren deze verbeteringen in de huidige markt 0,42 euro per big op. Daarnaast gaven de varkenshouders aan dat ze meer werkgemak en werkplezier ervoeren.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer