Eerste+Belgische+biologische+varkens+naar+De+Groene+Weg
Nieuws
© De Groene Weg

Eerste Belgische biologische varkens naar De Groene Weg

Varkenshouder Nico Vandendriessche uit Wallonië heeft zijn eerste biologische vleesvarkens geleverd aan De Groene Weg. Daarmee maakt de slagerij een start met de opbouw van een biologische varkensvleesketen in België, zoals ze deze in Nederland meer dan veertig jaar geleden is gestart.

Nadat een brand het gangbare varkensbedrijf van Vandendriessche in het Waalse Les Bons Villers had verwoest, besloot hij om te schakelen naar de biologische varkenshouderij. 'Ik ervoer steeds meer minder draagvlak vanuit de maatschappij voor de gangbare varkenshouderij. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik ben gaan nadenken over hoe ik mijn bedrijf opnieuw wilde herbouwen, met het oog op de toekomst voor een van mijn kinderen.'

De ondernemer vindt het een voordeel dat hij nu veel meer contact heeft met de varkens. 'Het dier staat echt centraal. Ik boer nu eigenlijk gelijk aan mijn opa en oma in de jaren vijftig/zestig, maar wel op een grotere en modernere manier.'

De keuze voor De Groene Weg biedt volgens Vandendriessche rust en zekerheid in de afzet. 'En met hulp van hun jarenlange ervaring en vakkennis kan ik mijn bedrijf verder te ontwikkelen.'

Opbouw Belgische bioketen

De Groene Weg neemt hiermee de eerste stap in de opbouw van een keten voor biologisch vlees in België. In Nederland is ze hier al meer dan veertig jaar geleden mee gestart. 'In België bestaat een dergelijke ketenaanpak nog niet', zegt directeur Allard Bakker van De Groene Weg.

'Wij zijn ervan overtuigd dat wij met onze unieke aanpak van langetermijnsamenwerkingen en prijzen gebaseerd op markt- en prijsontwikkeling meer gangbare Belgische varkenshouders weten te inspireren om te schakelen naar biologisch', stelt Bakker. 'Ook een biologische varkenshouder die nog een afnamepartner zoekt, kan met ons contact opnemen.'

De Groene Weg werkt ernaartoe om samen met Belgische toeleveranciers en retailers het biologische vlees uit België ook daadwerkelijk in dat land af te zetten. De eerste afspraken hiervoor zijn volgens Bakker al gemaakt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer