Oog+voor+bijwerkingen
Blog
© Boehringer Ingelheim

Oog voor bijwerkingen

De meesten onder ons hebben de coronavaccinaties nog vers in het geheugen. De onderlinge gesprekken na vaccinatie gingen vaak over de bijwerkingen. Deze varieerden van 3 dagen ziek tot een stijve arm tot nergens last van.

Ook bij het vaccineren van biggen treden bijwerkingen op zoals koorts, lusteloosheid en minder drinken. Vaak worden deze niet gezien doordat ze pas 6 tot 8 uur na vaccinatie optreden. Naast een aantasting van het welzijn van de big kunnen er meer negatieve gevolgen zijn van bijwerkingen.

Doordat biggen tijdelijk minder drinken kunnen zeugen berig worden in de kraamstal. Nederlands praktijkonderzoek* laat bijvoorbeeld een 74 procent lagere wateropname zien na vaccinatie van biggen met een vaccin met minerale olie adjuvans.

Bijwerkingen na vaccinatie betekenen niet dat een vaccin beter werkt zoals wel eens wordt beweerd. Sterker nog, bijwerkingen na vaccinatie, zoals bijvoorbeeld koorts, zijn voor de werking van een vaccinatie helemaal niet nodig. Vaak blijkt het gebruikte adjuvans (oplosmiddel) de oorzaak te zijn van de bijwerkingen. Hierin zijn verschillen tussen de beschikbare vaccins. Iets om mee te nemen bij uw keuze voor een vaccin.

Dus ga 6-8 uur na vaccineren eens de stal in en kijk hoe uw biggen eraan toe zijn. Want uiteindelijk is naast het meegeven van een optimale bescherming, een goed welzijn de basis voor goede prestaties. Dat geldt voor zowel voor dieren als mensen.

Sander Bouwman,
Senior Brand Manager Swine bij Boehringer Ingelheim

* Jansen et al. Measuring behavior following vaccination using an automated camera and drinking water intake. 2022. ESPHM.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer