Expertadvies+over+ventilatie+en+stalklimaat
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Expertadvies over ventilatie en stalklimaat

Een optimaal stalklimaat is voor varkens en de varkenshouder een belangrijk gezondheidsitem. In de praktijk valt het ventileren en goed afstemmen van het de klimaatinstellingen volgens het Vlaamse departement van Landbouw en Visserij nog te verbeteren. Specifieke vragen uit de praktijk worden door experts beantwoord.

Het stalklimaat heeft een belangrijke invloed op de productie, de gezondheid en het gedrag van varkens. Ook verzorgers verblijven lange periodes in hetzelfde stalklimaat. De juiste keuze, uitvoering en gebruik van het ventilatiesysteem en de klimaatregeling zijn dan ook zeer relevante aspecten van het bedrijfsmanagement, stelt het Vlaamse landbouwdepartement. Meer kennis daarover bij varkenshouders en erfbetreders helpt de varkenshouderij vooruit.

Daarom kunnen varkenshouders of bedrijfsadviseurs alle mogelijke vragen indienen die gaan over het stalklimaat. Dat zijn regelingen, inlaten van de lucht, afvoerkanalen van stallucht, het breken van wind, ventilatoren, temperatuurcurves en ventilatienormen.

Acht experts

Op deze site kunnen die stalklimaatvragen gesteld worden. Het advies is om zo concreet en volledig mogelijk te zijn. Indienen van een vraag kan tot 30 april. De vragen kunnen vraag anoniem worden gesteld, maar een geldig e-mailadres is nodig om een overlegmoment te kunnen plannen.

Een team van acht ventilatie- en varkensspecialisten zal de vragen beantwoorden tijdens een online Teamsmeeting op een moment dat het de vragensteller past. Die experts zijn Carl De Braeckeleer (United Experts), Charlotte Brossé (DGZ), Dominiek Maes (UGent), Frans Lemans (KlimaPlus), Maarten Van Horen (ForFarmers), Sander Palmans (PVL), Suzy Van Gansbeke (Departement Landbouw en Visserij), Tamara Vandersmissen (DGZ).

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer