Flinke+mispeer+RIVM+met+top+100+ammoniakuitstoters
Nieuws
© Varkens Archief

Flinke mispeer RIVM met top 100 ammoniakuitstoters

Het RIVM heeft een grote fout gemaakt bij de samenstelling van de lijst met honderd grootste ammoniakuitstoters. Bij de veehouderijen is geen rekening gehouden met de emissiereducerende technieken. De fout is woensdag door minister Christianne van der Wal voor Stikstof en Natuur naar buiten gebracht.

Bij de veehouders op de lijst is geen rekening gehouden met de emissiereducerende technieken die zij toepassen. Veehouders hebben door de misrekening niet de juiste emissies toebedeeld gekregen in de top 100. Nederland kent circa driehonderd verschillende stalsystemen met bijbehorende emissiefactoren (de zogeheten Rav-codelijst).

Voor de lijst met de grootste ammoniakuitstoters die minister Van der Wal dinsdag publiceerde, is gerekend met een generieke emissiefactor. Bij individuele bedrijven had echter met de RAV-code van het type stal gerekend moeten worden.

'Omdat het hierbij juist vaak gaat om stallen met grote aantallen dieren is het effect van deze onvolkomenheid voor deze stallen groot. Dat kan betekenen dat stallen die in werkelijkheid geen hoge emissie hebben toch op de lijst staan', aldus het RIVM in een toelichting.

Nieuwe lijst

Het rijksinstituut betreurt de gemaakte fout en gaat de oorzaak ervan evalueren. Naar verwachting komt er binnen een week een nieuwe top 100. De 'foute' lijst is gemaakt op basis van gegevens uit 2019, bovenaan staan Rockwool, Yara Sluiskil en Chemelot Site Permit. Verder werd die top 100 gedomineerd door veehouders. Ook Cargill, Suiker Unie (ondertussen Cosun Beet Company) en FrieslandCampina in Veghel staan erop.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer