Landbouwminister+bekijkt+mogelijkheden+voor+heffing+op+vlees
Nieuws
© Twan Wiermans

Landbouwminister bekijkt mogelijkheden voor heffing op vlees

Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat de invoering van een vleestaks onderzoeken. Hij benadrukt dat rekening wordt gehouden met de uitvoerbaarheid van de maatregel.

De opbrengst van zo'n heffing moet terechtkomen bij veehouders die van dat geld kunnen verduurzamen, is het idee van Staghouwer. Eerder bleek uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw dat een vleestaks die specifiek ten goede komt aan bioboeren een doeltreffend middel kan zijn.

Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord aan extra belasting te willen heffen op suikerhoudende dranken en geen btw meer te willen heffen op groenten en fruit. 'Zo kan de consument gestimuleerd worden om tot betaalbare, gezondere en duurzame keuzes te komen', denkt Staghouwer.

Drempel verlagen

Naast de prijs van voedselproducten spelen voor consumenten vooral gemak en gewoonte een belangrijke rol. Het kabinet wil dus ook op die punten de drempel verlagen voor mensen om in de supermarkt de gezonde keuze te maken. 'Door bijvoorbeeld het stellen van een minimaal percentage aan duurzaam en/of biologisch voedsel in de schappen.'

Daarnaast blijkt uit een evaluatie van het beleid van de afgelopen jaren dat het belangrijk is concrete doelen te stellen. Ook daar wil het kabinet aan werken.

Staghouwer noemt als voorbeeld het doel om consumenten 50 procent dierlijke en 50 procent plantaardige eiwitten (uit bijvoorbeeld groente) te laten eten, ten opzichte van de huidige verhouding van 60 procent dierlijk, 40 procent plantaardig. Dat doel is niet in beton gegoten, benadrukt hij. 'Als ontwikkelingen of nieuwe inzichten ertoe leiden dat een verscherping of versnelling van het doel nodig is, kan dit tot een heroverweging leiden.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer