%27Grote+problemen+in+Chinese+varkenshouderij%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Grote problemen in Chinese varkenshouderij'

Ruim een half jaar geleden dacht ik nog dat de varkensprijzen in China weer snel zouden stijgen, maar niets is minder waar gebleken. Tegelijkertijd is Afrikaanse varkenspest onderdeel geworden van het gewone varkensleven.

De Chinese overheid blijft zich, als bijna het enige land in de wereld, doelgericht inzetten om China coronavrij te houden. Ook ik heb weer drie weken echte quarantaine doorgemaakt, voordat ik het land binnen mocht. De langdurig lage varkens- en biggenprijzen brengen de grote Chinese varkensintegraties op hun knieën. De relatief lage varkensvleesprijzen zullen naar verwachting pas midden 2022 stijgen. In combinatie met de hoge veevoederprijzen geeft dat forse verliezen voor de meeste integraties.

Nieuwe bedrijven blijven leeg staan en veel plannen voor nieuwe bedrijven zijn al door de papierversnipperaar gehaald. De eerste overnames van (delen) van integraties door grote broers worden al gemeld. Dit is vaak niet met hulp van banken, maar van regionale, niet-agrarische bedrijven en overheidsinstellingen. De centrale Chinese overheid doet weinig aan prijssturing, net zoals ze dat de afgelopen twee jaar ook niet heeft gedaan in de vleespluimveesector.

In de periode 2010-2018 zijn er veel nieuwe varkensstallen in China gebouwd, die al in productie zijn genomen. Geleidelijk worden ook in China met evenveel zeugen meer biggen en vleesvarkens geproduceerd. Daarnaast is door Afrikaanse varkenspest en corona de consumptie van varkensvlees daar gedaald. China lijkt daarmee in steeds grotere mate zelfvoorzienend te worden, maar importeert graag nog de voor het Westen incourante en goedkope varkensdelen zoals varkenspoten, oren, staart et cetera.

Tegelijkertijd lijkt Afrikaanse varkenspest, en dan vooral het vaccinvirus dat minder agressief en ziekmakend is, een onderdeel te worden van de Chinese varkenshouderij. Chinese varkenshouders hebben leren leven met verschillende varkensziekten die grotendeels in Europa en Noord-Amerika al zijn uitgeroeid. Dat lijkt ook te gaan gelden voor Afrikaanse varkenspest. Immers, Afrikaanse varkenspest is geen bedreiging voor de volksgezondheid en dat is corona wel. Dus zet de Chinese overheid nog steeds zwaar in op het voorkomen van coronabesmettingen.

China is eigenlijk coronavrij, behalve enkele nieuwe gevallen aan de buitengrenzen en door Chinezen en buitenlanders die het land binnenkomen. Dat betekent weliswaar dat er vrijheid van beweging en reizen is voor de Chinezen, maar het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes en in nabijheid van anderen is verplicht.

Jan Merks
Onafhankelijk adviseur in China

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer