ForFarmers zet meer om, maar draait minder winst

Voor ForFarmers was 2021 een turbulent jaar, geeft topman Yoram Knoop aan. De omzet is gestegen, maar de nettowinst is met ruim 37 procent gedaald.

ForFarmers zette over 2021 in totaal 9,7 miljoen ton voer (+0,8 procent) af. Het aandeel mengvoer steeg met 0,2 procent naar 6,8 miljoen ton. Door acquisities, waaronder de overname van De Hoop Mengvoeders, steeg de afzet in Nederland/België. In Duitsland/Polen en het Verenigd Koninkrijk was sprake van een daling.

Door de overname van De Hoop is de pluimveesector nu de grootste in het portfolio van ForFarmers. Nog voor herkauwers en varkens. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers sprak de Lochemse onderneming ook haar vertrouwen uit in de pluimvee- en rundveehouderij. Over het perspectief van de Nederlandse varkenshouderij was ForFarmers minder positief.

De omzet van ForFarmers steeg in 2021 met 13,5 procent tot 463,3 miljoen euro. Ook hier zorgden de acquisities voor een plus. Het effect daarvan werd verkleind door hoge grondstofprijzen en een autonome volumedaling. De onderliggende Earnings Before Interest (Ebitda) kwamen uit op 78,2 miljoen euro. Een daling van 18,7 procent. Die wordt toegeschreven aan hogere energiekosten die niet volledig kunnen worden doorberekend in de keten. De onderliggende nettowinst daalde naar 29 miljoen euro (-37,4 procent).

Stijgende grondstofprijzen

Knoop stelt dat de resultaten van ForFarmers sterk zijn beïnvloed door de grondstofprijzen die harder stegen dan de prijzen voor de producten van en aan klanten. In deze omstandigheden was het lastig naast de grondstofprijzen ook de significant gestegen energieprijzen door te berekenen in de keten.

ForFarmers kampte verder in de eerste helft van 2021 in Duitsland met ongunstig geprijsde verkoopcontracten, met druk op de marges als gevolg. Het werkkapitaal steeg in 2021 van 33,4 miljoen euro naar 37,5 miljoen euro.

De voeronderneming houdt er rekening mee dat de grondstof- en energieprijzen hoog blijven. Als reden haalt ze onder andere de politieke situatie rondom Rusland en Oekraïne aan. Die wordt zorgwekkend genoemd. Oekraïne geldt als de graanschuur van Europa. ForFarmers verwacht dat er ook in 2022 druk blijft op de marge en kosten. De onderliggende Ebitda zullen daardoor vooral in het eerste halfjaar een significante daling vertonen, geeft Knoop aan.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer