Koerswijziging+vermeerderingsbedrijf+levert+snel+resultaat+op
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Koerswijziging vermeerderingsbedrijf levert snel resultaat op

Veel is veranderd op het vermeerderingsbedrijf waar Roelof Holdijk een jaar geleden bedrijfsleider werd. Naadloos is overgeschakeld op de aankoop van gelten. Gezonde, goed beschermde en grotere aantallen biggen vinden hun weg in de keten van Best Star Meat.

Eind 2020 is het vermeerderingsbedrijf, waarvan Roelof Holdijk sinds februari 2021 bedrijfsleider is, van eigenaar gewisseld. Het bedrijf, gericht op biggenexport, focust zich vanaf dat moment op het produceren van biggen onder het Beter Leven-keurmerk. Dieren die optimaal presteren bij Nederlandse varkenshouders en hun vleesvarkens leveren in het Best Star Meat-concept.

Sinds die verandering van eigenaar verzorgt varkensdierenarts Tom Verbrugge van bij De Oosthof de gezondheidsbegeleiding op het bedrijf in het Brabantse Zeeland. 'Bij de start heb ik samen met MSD Animal Health de gezondheidsstatus van het bedrijf in beeld gebracht', zegt hij. 'Analyses van bloed- en speekselmonsters wezen uit dat de diergezondheid op een goed niveau zat. Dat wilden we behouden na de verandering van het fokbeleid.' Het via rotatiekruising fokken van eigen zeugen is verruild voor de aankoop van TN70-gelten.

Genetische vooruitgang

'Op deze manier profiteer je sneller van genetische vooruitgang', zegt Holdijk. 'Alleen moet de gezondheid van de gelten matchen met de bestaande zeugenstapel.'

Volgens protocol voeren we drie keer per jaar bloed- en speekselonderzoeken uit om circo, mycoplasma, APP, influenza, PIA en PRRS te volgen

Tom Verbrugge, varkensdierenarts De Oosthof

Om de zes weken arriveren koppels opfokzeugen van fokbedrijf Veldhuizen in het Utrechtse Rhenen. In minimaal negen weken bereidt de bedrijfsleider ze voor op de introductie bij de in productie zijnde zeugenpopulatie. Deze periode gebruikt hij voor quarantaine, het goed kunnen vaccineren van de gelten en de coolingdown.

Vaccineren

'Op basis van het startonderzoek hebben we besloten alle zeugen te vaccineren tegen mycoplasma en APP. Zo creëren we rust op het gezondheidsvlak bij de instroom van de eerste nieuwe gelten', licht Verbrugge toe. 'Dat heeft effect, blijkt uit de monitoringsresultaten bij de biggen. Volgens protocol voeren we drie keer per jaar bloed- en speekselonderzoeken uit om circo, mycoplasma, APP, influenza, PIA en PRRS te volgen.'

Biggen van drie weken krijgen met één prik drie vaccins.
Biggen van drie weken krijgen met één prik drie vaccins. © Studio Van Assendelft

Op basis van de gezondheidsgegevens is een vaccinatieschema voor biggen in elkaar gezet. 'Ons doel is gezonde, goed beschermde biggen te produceren die probleemloos de vleesvarkensfase doorlopen', benadrukt Holdijk. 'Daarom krijgt elke big standaard op een leeftijd van drie weken één prik met drie vaccins uit de Porcilis-reeks: circo, mycoplasma en Lawsonia.'

Opfrissen vaccinatiekennis

Om alle zaken over vaccineren goed te zetten, heeft Verbrugge samen met MSD Animal Health een vaccinatiecursus voor de bedrijfsleider en zijn twee medewerkers verzorgd. 'De investering in vaccins is hoog en moet optimaal succes opleveren voor mens en dier', stelt Holdijk. 'Het belang van het goed bewaren en het op de juiste manier klaarmaken van de entstoffen, de hygiëne en het gebruik van scherpe naalden met de juiste lengte kwamen aan de orde. Het is goed om je kennis af en toe op te frissen. Wat je doet, moet je goed doen.'

Alle inspanningen en veranderingen werpen hun vruchten af. Intussen hebben 350 gelten voor het eerst Tempo-biggen geworpen en is het overlevingspercentage van biggen met 3 tot 4 procent gestegen. Dat heeft een gunstige uitwerking op het gespeend aantal biggen per zeug per jaar. Tussen het eerste en vierde kwartaal is dat gemiddeld met twee biggen gestegen, bewijst Holdijk met een uitdraai van de kwartaalcijfers over 2021. 'De melkgift van de met brij gevoerde zeugen is heel goed. Mede daardoor loopt het als het ware vanzelf.'Nu de koers is uitgezet en het bedrijf 'staat', wil de bedrijfsleider met zijn team die positieve lijn voortzetten. 'We houden het uitgestippelde beleid vast en blijven de gezondheid nauwgezet volgen.'

Bedrijfsgegevens
Roelof Holdijk (48) voert met twee vaste medewerkers alle werkzaamheden uit bij een vermeerderingsbedrijf met ruim achthonderd zeugen in het Brabantse Zeeland. Ze produceren vleesbiggen voor de Nederlandse markt met één ster van het Beter Leven-keurmerk. De gemiddeld 7 kilo zware biggen gaan na spenen direct op transport. In 2021 zijn ruim 32 kwaliteitsbiggen per zeug afgeleverd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer