Forse+daling+varkensslachtingen+in+Duitsland
Nieuws
© Vion

Forse daling varkensslachtingen in Duitsland

Het aantal varkens dat in september in Duitsland is geslacht, ligt 5,7 procent lager dan in september van het vorige jaar. De daling komt vooral doordat er minder buitenlandse varkens zijn geslacht.

Volgens voorlopige gegevens van het Duitse statistiekbureau Destatis zijn in september bijna 4,31 miljoen varkens geslacht, ongeveer 260.000 dieren minder dan in dezelfde maand van 2020.

In de eerste drie kwartalen van 2021 zijn 38,82 miljoen varkens geslacht, 3,1 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ten opzichte van 2019, toen van de coronacrisis en Afrikaanse varkenspest nog geen sprake was, daalde het aantal geslachte dieren met 2,27 miljoen dieren of 5,5 procent.

Dieptepunt

Destatis geeft aan dat de daling vooral voor rekening komt van een kleinere aanvoer van buitenlandse varkens. In september registreerde het statistiekbureau een nieuw meerjarig dieptepunt met slechts 88.730 varkens uit andere landen van de Europese Unie.

Van januari tot september werden in Duitsland ongeveer 911.000 buitenlandse varkens geslacht. Dat was ruim de helft minder dan in dezelfde periode in 2020 en bijna twee derde minder dan in 2019.

Varkensprop

De Duitse binnenlandse aanvoer lag in de eerste zes maanden van dit jaar nog boven het niveau van voorgaande jaren. De varkensprop die ontstond als gevolg van de coronacrisis en daardoor een verminderde slachtcapaciteit noemt Destatis als oorzaak. Sinds juli is die prop weggewerkt en daalde het aantal slachtingen van Duitse varkens.

Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020 daalde het aantal geslachte varkens van binnenlandse komaf in het laatste kwartaal van 2021 met 3,6 procent (457.000 varkens). Ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2020 daalde de varkensvleesproductie met 2,5 procent tot 3,73 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer