Griepprik+nodig+voor+werkers+in+de+varkenssector
Nieuws
© Huisman Media

Griepprik nodig voor werkers in de varkenssector

Varkenshouders en medewerkers wordt aangeraden jaarlijks de griepprik te halen. Een ziektedag kost al gauw 200 euro, terwijl een vaccinatie rond de 30 euro kost. Bovendien kunnen humane en dierlijke influenzavirustypes tegelijk op een bedrijf circuleren en bestaat de kans op mutaties. Het bewustzijn over de mogelijke risico's dient te groeien.

Griep bij de mens is een jaarlijks terugkerend fenomeen. De verwachting is dat het influenza-virus dit jaar harder toe gaat slaan door de uitgebleven griepgolf in het seizoen 2020 -2021
Tussen december en mei krijgt gemiddeld een op de tien mensen te maken met een influenzabesmetting. Daarom laten mensen uit risicocategorieën jaarlijks de griepprik zetten tussen half oktober en half november. Zo'n vaccinatie is veilig, maar 100 procent zekerheid dat je geen griep krijgt, heb je nooit.

Stigas wijst werkgevers in de agrarische sectoren, onder wie varkenshouders, al jarenlang op het belang van het halen van een griepvaccinatie voor zichzelf en hun personeel. Met de griepprik bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen in jouw omgeving, stelt Stigas.
Voor het laten zetten van griepprikken op locatie van de bedrijven met minimaal vijf medewerkers verwijst Stigas naar organisaties als VaccinatieZorg, GriepVaccinatieService en PreventVaccins.

Elkaar besmetten

Varkenshouders en medewerkers doen er extra verstandig aan om zich te wapenen tegen het griepvirus. Want ze kunnen ook de gezondheid van hun varkens beïnvloeden en omgekeerd.

Influenzavirussen bij varkens en pluimvee kunnen genetisch materiaal uitwisselen met de menselijke types en omgekeerd. Als dat gebeurt,
kunnen nieuwe virustypes ontstaan. Iedereen die met die diersoorten werkt, zoals dierenartsen en adviseurs die in de stal komen, zou daarom moeten worden gevaccineerd tegen de humane griepvariant.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer