Excretiecijfers+varkenssector+blijven+dalen
Nieuws
© Freelancer

Excretiecijfers varkenssector blijven dalen

De uitstoot van stikstof ligt onder een vergrootglas. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de uitscheiding van stikstof in dierlijke mest in 2020 ook nog eens licht is toegenomen, maar wel onder het nationale plafond is gebleven. In vergelijking met 2019 neemt de excretie met bijna 1 procent toe, terwijl die vorm van stikstofuitstoot van de varkenssector met 3 procent daalde.

De stikstofuitscheiding via mest van de varkenssector daalde in 2020 vergeleken met een jaar eerder met 2,8 miljoen kilo naar 90,9 miljoen kilo. Dat is een afname van bijna 3 procent.

Daarnaast is de uitscheiding van fosfaat met varkensmest met hetzelfde percentage afgenomen. In 2020 bedroeg de fosfaatexcretie van de varkenssector volgens de CBS-prognose 35,7 miljoen kilo.

Minder varkens

De daling van de excretiecijfers is toe schrijven aan de daling van het aantal varkens in Nederland. Uit CBS-cijfers blijkt dat het aantal vleesvarkens vorig jaar afnam met ruim 3 procent en het aantal fokvarkens met meer dan 1 procent. Het zwaarder maken van vleesvarkens heeft een grotere daling van de fosfaat- en stikstofexcretie iets getemperd.

De stikstof en het fosfaat die varkens produceren, liggen sinds 2016 onder de productieplafonds van de varkenssector: 99,1 miljoen kilo stikstof en 39,7 miljoen kilo fosfaat.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  90 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  70 %
Meer weer