Mineralenfabriek+komt+weer+tot+leven
Nieuws
© Jos Thelosen

Mineralenfabriek komt weer tot leven

Het nieuw leven inblazen van mineralenproducent Bio Transitie Centrale (BTC) De Peel komt in een stroomversnelling. Een gedeelte van de scheidingsinstallatie die nodig is voor vernieuwing van het verwerkingsproces werd 3 februari afgeleverd.

Op de locatie in Odiliapeel is in 2015 een installatie gebouwd om mineralen te herwinnen en rust een vergunning om 200.000 ton mest per jaar te verwerken. Door technische problemen is die capaciteit nooit gerealiseerd en is de installatie begin 2018 stilgelegd.

Eind 2019 werd faillissement aangevraagd en in mei 2020 kondigde Henk Willems van VP-Hobe een doorstart aan. 'Medio januari 2021 zijn alle oude zaken afgewikkeld en is de financiering rondgekomen. Het plan is om in juli op te starten.'

Biogas en korrels

Naast het ombouwen van de bestaande installatie wordt de vergistingsstap samen met het bedrijf Blue Sphere opgepakt. Met vrijkomend biogas gaat BTC De Peel stroom opwekken en benutten voor het terugwinnen van mineralen. Het streven is om wat energieverbruik betreft zelfvoorzienend te zijn.

Behalve korrels en water, dat wordt teruggegeven aan de natuur, komt er ook mineralenconcentraat vrij. Op termijn verwacht Willems dat deze vloeibare mineralenfractie opdroogt door procesoptimalisatie. Ook het imago van een mineralenfabriek gaat hij opvijzelen. 'De locatie is uitstekend gesitueerd en met geavanceerde technieken gaan we ervoor zorgen dat de omgeving niet eens merkt dat we op volle toeren draaien.'

Techniek voor Twence

Naast de activiteiten bij BTC De Peel start VP-Hobe met een ander project om mineralen te herwinnen. Het bedrijf levert de installatie voor de mestverwaardingsinstallatie van Twence in Zenderen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer