%27Lange+tenen%21%27
Blog
© Koos Groenewold

'Lange tenen!'

De feestdagen waren ideaal om eens rustig te overdenken wat we als Producenten Organisatie Varkenshouder (POV) het laatste jaar allemaal hebben gedaan. Ontzettend veel. En we hebben op lange tenen gestaan.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan corona versus markt/slachtcapaciteit en de Afrikaanse varkenspest in Duitsland versus markt/slachtcapaciteit. Dossiers als luchtwassers en geur en ook rechtszaken daaromheen. Ongefundeerde discussies over van alles en nog wat. En niet te vergeten: stikstof.

Veel negatieve energie, maar ook mooie successen. Zo zijn slachterijen op twee sluitingen na open gebleven, hebben we welzijnsproblemen voorkomen en hebben we door de lancering van The Pig Story een mooi podium voor het echte verhaal over de varkenshouderij. De kerstadvertenties in landelijke dagbladen hebben ook voor de nodige positieve reacties gezorgd. Alle resultaten van POV in het tweede halfjaar zijn te lezen in Het Varkensgeluid. Deze is rond kerst op de deurmat gevallen. En dat allemaal met geld dat we zelf als varkenshouders bij elkaar hebben gebracht. Wie betaalt bepaalt!

Afgelopen zomer hebben we de POV Prijs Index in het leven geroepen voor leden. Een index die aangeeft wat ons prijsniveau is ten opzichte van noteringen in omringende landen. Aanleiding was een motie van Tjeerd de Groot dat kosten rondom corona in slachterijen (snelheid van de slachtlijn) niet op het bordje van de varkenshouder terecht mochten komen. Nou, dat is niet gelukt. De index heeft vanaf juni geschommeld tussen ruim 88 en 96 procent. De schade voor de Nederlandse varkenshouderij is 78 miljoen euro in een half jaar tijd. En de klok tikt door! Hiermee gaan we dan ook richting de slachterijen en de politiek. En daarmee gaan we wederom op lange tenen staan. Eens kijken wie er nu echt voor ons gaat staan en daden voegt bij mooie woorden.

Wanneer een ander haast krijgt, moet je zelf langzaam gaan lopen

Linda Janssen, voorzitter POV

Toch moeten we ook onszelf in de spiegel durven kijken. De laatste maanden krijgen we veel verontruste reacties van leden die een (nieuwe) overeenkomst moeten tekenen om deel te mogen nemen aan een ketenprogramma. Geen minimale prijsgaranties of risico-indekking via een margeverdeling. Een fooi krijg je, maar wel verplichte winkelnering ten aanzien van voer, genetica en diergezondheid. Om het juridisch dicht te timmeren heeft de deelnemer keuze uit maar liefst twee gelukkige leveranciers.

Als je naar de grondbeginselen kijkt van de POV zul je begrijpen dat wij dit nooit zullen ondersteunen. Keuzes maken op basis van doelen prima, maar nooit op basis van middel. We zetten momenteel klankbordgroepen van varkenshouders op om ze te helpen hun positie te verbeteren en verantwoorde afspraken te maken. Er gaat veel geld rond in de keten om omzet te borgen. Als dat geld nou eens richting de varkenshouder stroomt, zijn eerlijke ketens zo gevormd.

Tot die tijd het volgende advies: wanneer een ander haast krijgt, moet je zelf langzaam gaan lopen. Vanaf april is het aanbod aan vleesvarkens 25.000 per week minder.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer