Aan+alles+komt+een+einde
Blog
© Koos Groenewold

Aan alles komt een einde

Pling een mail: wil je misschien een extra blog schrijven? Ach ja, geen probleem. Ondanks corona gebeurt hier wel van alles en gaat het werk op de boerderij altijd door. Een onderwerp is in mijn geval snel gevonden: het afronden van mijn Nuffieldstudie.

Naast de reizen die je tijdens de Nuffieldstudie maakt, moet er ook een verslag worden geschreven. Dit is niet een samenvatting van wat je hebt gedaan. Daar zal ik wel een boek over kunnen schrijven. Het is namelijk het verwoorden van de zoektocht naar het antwoord van de vraag waarmee je deze studie begonnen bent en de verkregen inzichten. Eigenlijk ben ik nu een puzzel aan het leggen. In mijn geval zo één van 'Wast Gij' met duizend stukjes. Ken je die ook? Je puzzelt niet wat op de doos staat, maar vanuit een ander perspectief. Soms moet je dan erg zoeken wat bij elkaar hoort en sta je soms verbaasd wat je gepuzzeld hebt.
Het Nuffield-traject is erg boeiend en leerzaam geweest. Een klein gedeelte van de puzzel kan ik wel verklappen. Je spreekt met heel veel mensen. Je vraagt naar hun mening, maar ook naar hun visie. Toverwoorden zijn dan ‘data is macht' en ‘data levert geld op’. Elk bedrijf heeft dit hoog boven op zijn prioriteitenlijstje staan. Maar bij doorvragen zit er nog heel veel in ontwikkeling. Wat wel vast staat, is dat we in een digitale revolutie zitten. Er wordt steeds meer data met elkaar verbonden. Dit leidt tot nieuwe inzichten, nieuwe verdienmodellen en als we niet oppassen een hogere rekening voor de varkenshouder.

En wat dacht je van bedrijven of instanties die ons met onze eigen data controleren zonder dat we hier ons bewust van zijn. Dit laatste moeten we zeker niet willen. Omdat dit allemaal digitaal gaat, merk je daar als gewone varkenshouder niets van. Sterker nog als je nu weinig 'Zoomt of 'Teamst', zit je in een hele kleine bubbel en mis je ontwikkelingen om je heen.
Afgelopen jaar is er in de digitale wereld ontzettend veel veranderd. Dit gaat in een razend tempo en in mijn beleving gaat het in veel gevallen ook gewoon langs mij heen. Hier moet verandering in komen. Als iedereen om ons heen data verzamelt, dit gaat analyseren zonder dat te delen met ons als varkenshouders zijn we snel de regie over onze data kwijt. Volgens mij wordt het tijd om te inventariseren waar varkensdata zit, wie beheert deze en mag dat zomaar. En wordt het tijd voor nieuwe afspraken waarin ook vastgelegd wordt wat de andere partij met jouw data mag doen. En we moeten ook nadenken over de data die al wordt verzameld, maar nog niet gedeeld. Voordat we het in de gaten hebben, regelen partijen dit en we kunnen we betalen voor de data die we al jaren registreren.
Aan mijn Nuffieldstudie mag dan een einde komen, maar er op het vlak van 'big data' is er nog veel pionierswerk te doen voor ons als varkenshouders. Kom je mij helpen?

Ruth van der Haar
varkenshouder in Collendoorn

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer