Meer+aandacht+voor+dierenwelzijn+Maatlat+Duurzame+Veehouderij
Nieuws
© Varkens Archief

Meer aandacht voor dierenwelzijn Maatlat Duurzame Veehouderij

Meer maatregelen op het gebied van dierenwelzijn zijn nodig om te kunnen voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat geldt met name voor vleesvarkens. Energiezuinige emissiereducerende technieken krijgen op het onderdeel klimaat meer punten. Luchtwassers krijgen minpunten.

Enkele voorwaarden gelden altijd bij de Maatlat Duurzame Veehouderij. Zo is het minimaal voor alle dieren verplicht dat de daglichttoetreding 2 procent is van het grondoppervlak. Verder is het verplicht om het energieverbruik van het systeem dat de ammoniakemissie verlaagt, minimaal te compenseren met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Bij vleesvarkens is het minimaal aantal punten dat nodig is op het onderdeel dierenwelzijn, gestegen van 22 naar 26. De minimumeis voor de bruikbare oppervlakte voor vleesvarkens is 1 vierkante meter, net als vorig jaar. Het blijft toegestaan om bij vleesvarkens in groepen van meer dan veertig dieren naar een oppervlakte van 0,9 vierkante meter te gaan. Tot vorig jaar leverde dat dan nog 3 punten op, maar nu zijn dat 0 punten. Pas vanaf minimaal 1 tot 1,2 vierkante meter per vleesvarken zijn 6 punten te verdienen.

Bij de groepsgrootte van de vleesvarkens is het puntensysteem ook gewijzigd. De groepsgrootte van vleesvarkens kent nu een optimum van 20 tot en met 29 dieren per hok. Dit levert 3 punten op. Bij een groepsgrootte van 15 tot en met 19 en van 30 tot en met 49 is 1 punt te verdienen.

Hogere eisen verrijkingsmateriaal

Punten scoren bij verrijkingsmateriaal is lastiger. Materiaal moet aan minimaal twee voorwaarden voldoen van de drie criteria: eetbaar, kauwbaar en wroetbaar. Een hoog hangend speeltje dat kauwbaar is, krijgt geen punten. Hangt het laag en is het daardoor wroetbaar, dan krijgt het wel punten. Meerdere verrijkingsmaterialen in een hok worden bij elkaar opgeteld. Verder is het belangrijk hoeveel dieren tegelijk met de verrijkingsmaterialen bezig kunnen zijn. Daarmee is dan een totaalscore te berekenen, waarbij er ook nog een punt extra is te verdienen als er interactie is tussen de varkens in twee hokken.

Bij kraamzeugen is het voordelig als big en zeug tegelijk bij het verrijkingsmateriaal kunnen. Dan wordt de score voor het materiaal vermenigvuldigd met 3.

Bonus- en maluspunten

Bij de emissiearme technieken wordt nu gewerkt met een systeem van bonus- en maluspunten. Er zijn maximaal 5 bonuspunten te behalen, bijvoorbeeld door hergebruik van warmte. Luchtwassers krijgen daarbij juist 5 maluspunten. Die moeten in mindering worden gebracht bij de punten op de Klimaatlat voor de Maatlat Duurzame Veehouderij.

Voldoen aan de MDV-criteria blijft van belang om in aanmerking te kunnen komen voor Vamil/MIA-regelingen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer