%27t+Varken+is+gevild
Blog
© Jos Thelosen

't Varken is gevild

Ken je dat gevoel dat de tijd voorbij lijkt te vliegen? Dat iets zo leuk en interessant is dat je eigenlijk nog lang niet wilt stoppen? Dat gevoel heb ik nu. Mijn stage zit er weer op. De tien weken zijn voorbijgevlogen en ik kijk terug op een heel leerzame en fijne periode.

31 augustus. Vol goede moed stap ik op de trein naar mijn eerste stagedag, benieuwd naar wat mij te wachten staat. Mijn doel: heel veel leren en ervaring opdoen in de agrarische journalistiek. Een ding is zeker, dat is gelukt. Webberichten schrijven, mee naar reportages, fotograferen en interessante uitstapjes. Jullie hebben in de vorige blogs al kunnen lezen dat ik veel leuks mocht doen en vaak mee de boer op ging.

Ik ben niet alleen interessante, maar ook grappige en bijzondere weetjes te weten gekomen. Van het verhaal dat ontsnapte varkens lekkere etensgeurtjes niet konden weerstaan en een Belgische supermarkt bezochten, krijg ik een lach op mijn gezicht. Of dat werkelijk overal varken in blijkt te zitten. Ik wist dat het varken in veel lekkere en nuttige producten wordt verwerkt, maar dat het zelfs in kogels of lucifers zit, was voor mij een echte verrassing.

Ik heb niet alleen nieuwe informatie over het varken geleerd, maar ik heb ook veel nieuwe bedrijven leren kennen. Zo passeerden we een vrachtwagen van een jongdiervoerproducent toen ik samen met mijn stagebegeleider Jos op weg was naar een reportageadres. Ik had nog nooit van dat bedrijf gehoord, maar het toeval wilde dat ik er een paar dagen later mee naartoe mocht: Denkavit. Kijken hoe het maken van een vakbijdrage in zijn werk ging. En als vuurdoop mocht ik meteen de fotografie verzorgen. Fotograferen is mijn tweede passie.

Later leerde ik ook bedrijven en organisaties kennen als Bergs Advies, AgriSyst en het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren.

De hele dag met varkens bezig zijn, of het nou om iets grappigs of iets serieus gaat, ik word er blij van. Net als van het op een begrijpelijke manier delen van informatie met jullie. Kort, behapbaar en creatief schrijven blijft wel een hele uitdaging. Maar hé, zonder uitdaging is het leven ook maar saai.

De tien stageweken bij Varkens.nl en Nieuwe Oogst zitten erop, met deze blog als afsluitende opdracht. Jos en John, bedankt voor de goede begeleiding en het delen van jullie varkensexpertise. 't Varken is nu gevild. Ik ga verrijkt weer verder en kijk nu al uit naar mijn binnen- en buitenlandse stages. Misschien bent u wel mijn volgende leermeester.

Quinten van Ooijen
Student Dier- en Veehouderij aan HAS Hogeschool in Den Bosch

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer