Als+een+varken+in+een+modderpoel
Blog
© Jos Thelosen

Als een varken in een modderpoel

Een stageplaats vinden in coronatijd. Niet makkelijk als je het mij vraagt. Gelukkig kwam daar de verlossende mail. Ik mocht op gesprek komen. Binnen twee weken was de stage geregeld en kon ik, als beginner in de varkenssector, starten aan een nieuw avontuur.

Twee weken geleden startte mijn stageperiode van tien weken bij Varkens.nl. In deze korte periode heb ik al veel gezien en gedaan. Mee de boer op, webberichten schrijven, vaknieuws inkorten, fotografie en #varkens maken; heel interessant en leerzaam. Om bij afspraken te komen ben ik al heel wat, op een coronaproof manier, door Nederland gereisd. Vermoeiend, maar op de goede manier. Er valt voor mij nog veel te leren over deze sector. Als studente dier- en veehouderij heb ik lessen over varkens gehad, maar ervaring in de praktijk heb ik niet.

Hoe kom je terecht op de opleiding Dier- en Veehouderij zonder achtergrond te hebben in de sector? Als paardenmeisje, geïnteresseerd in paardenvoeding en journalistiek, ben ik begonnen aan deze studie. Na een stage in het eerste jaar bij een melkvee- en pluimveehouder was ik helemaal enthousiast. De keuze om verder te gaan in de richting van veehouderij was snel gemaakt.
In het tweede jaar kwam ik meer in aanraking met de varkenshouderij. Na aandringen van een vriendin ging ik mee naar haar oude stageplek, een varkensbedrijf. Ik was meteen verkocht, al die schattige biggetjes en die leuke grote ‘speklappen’, zoals zij ze noemt, met hun flaporen. Het eerstvolgende project heb ik gedaan over varkens. Wat bleek? Varkens zijn heel interessant! Een overstap naar de ‘varkensklas’ vond plaats, zodat ik de focus kon leggen op de varkenssector. Tussen studenten met varkenservaring was ik een leek. Ik wist niet eens wat een borg was. Werk aan de winkel dus.

Nu, in het derde jaar, loop ik stage. Mijn interesse in journalistiek is altijd gebleven. Toen ik hoorde dat ik stage mocht komen lopen was dat een moment van blijdschap; de perfecte combinatie van de varkenshouderij en journalistiek. Een stage waar ik heel veel ga leren. Een doorkijkje van wat de komende acht weken mij gaan brengen, zal ik jullie geven. Een van mijn opdrachten is minimaal drie blogs voor Varkens.nl schrijven. Ik kijk er naar uit en voel me nu al als een varken in een modderpoel.

Quinten van Ooijen
Studente Dier- en Veehouderij, Has Hogeschool Den Bosch

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer